Ubice holesterola i raka, a odlični za uži struk i spermu (INFO)

grickaliceOrašasti plodovi se često mogu naći na popisu nezdravih namirnica. Za fabrički obrađene odnosno pržene, posoljene ili umočene u čokoladu ta tvrdnja važi, ali ako su neobrađeni i sirovi, oni su pravi rasadnik zdravlja.

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition dokazala je da se unos orašastih plodova u organizam ne mora ograničavati. Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk.

Premda se ne može govoriti o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju obima struka, rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne debljaju, a odlični su i za zdravlje krvotoka.

Smanjuju stres

Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce u vreme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B i magnezijumom, sačuvaćete imunitet.

[adsenseyu5]

Dobri za srce

Bademi, lešnici, kikiriki, brazilski orasi, domaći orasi i cashew orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje istraživanje sa Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu da smanje LDL holesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, i vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvni sudovi budu opušteni.

Protiv raka pluća

Prehrana bogata pistaćima može da donekle štiti od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Cancer Prevention Research Conference. Naučnici misle da ključnu ulogu igra gamma-tokoferol, tip vitamina E.

Snižavaju loš kolesterol

Studija iz 2010. objavljena u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava loš LDL kolesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 odsto.

Protiv raka prostate

Brazilski orasi su puni selena i mogu da pomognu i protiv uznapredovalog raka prostate, pokazalo je istraživanje u Holandiji. Naime, muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 odsto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zdravlje mozga

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima skupine B.

Jačaju muško reproduktivno zdravlje

Dve šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuje studija s UCLA.

[adsenseyu1]

(Dnevno.rs)