TUŽAN KRAJ CRNOKOSE PRINCEZE: Put od NEVEROVATNE HARIZME do odlaska u uslovima ISPOD LJUDSKOG DOSTOJANSTVA (FOTO)

ekv

Foto: printscreen/youtube

U proljeće 1959. godine rođena je Margita Stefanović Magi, jedna od najznačajnijih muzičarki na sceni bivše Jugoslavije. Duge crne kose i nevjerovatne harizme, bila je ikona rokenrola osamdesetih. Prozvana je crnom princezom, a najveću popularnost stekla je kao članica benda “Katarina Velika II”, koji je poslije promijenio naziv u EKV. Bila je dio beogradskog boemsko-umjetničkog kruga, kome su pripadali i ostali članovi ove grupe.

Publika je u njenom odnosu prema klavijaturama nerijetko vidjela pokretačku energiju benda. Magi je bila umjetnička duša, školovana pijanistica i kompozitorica.

Dozvola majke

– U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji dio sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umjetnosti i života – tvrdila je jednom prilikom Stefanović.

U Srednjoj muzičkoj školi “Josip Slavenski”, zajedno s Ivom Pogorelićem, maturirala je kao najtalentiranija pijanistica, nakon čega je dobila poziv za nastavak obrazovanja na prestižnom konzervatoriju u Moskvi. No, sjajnu priliku odbila je zbog majke, kojoj se nije svidjela ideja da Magi u tim godinama ode od kuće.

 

[adsenseyu4]

Margita je nastavila istraživati život, svirati klavir i upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Diplomirala je 1982. godine i upravo se tada, zajedno sa svojim momkom Srđanom Vejvodom, sve više zagrijavala za beogradsku underground scenu pa je krenula u potpuno drugom smjeru.

Svestrana i harizmatična Magi

U proljeće iste godine preko svog rođaka, gitariste Gagija Mihajlovića upoznala je Milana Mladenovića, a ubrzo nakon toga na jednoj od proba tadašnje grupe “Katarina II” pozvana je u bend u kojem je ostala sve do kraja 1994. godine, odnosno do Mladenovićeve smrti, koja je, ujedno, označila i kraj postojanja pravog EKV-a.

Istovremeno je učestvovala u stvaranju albuma mnogih jugoslavenskih bendova, među kojima su i “Karlowy Vary”, “Elvis J. Kurtović & His Meteors”, “Van Gogh” i “Babe”. Komponirala je muziku za filmove “Prvi put s ocem na jutrenje”, “Vera Hofmanova”, “Povratak Vuka Alimpića”, “Plavi plavi”, a učestvovala je i u teatarskim produkcijama “Klasni neprijatelj” i “Tri sestre”.

Na poziv reditelja Gorana Markovića, okušala se i kao glumica 1985. godine u ulozi Dragane u filmu “Tajvanska kanasta”.

ekv

Goto: printscreen/youtube

Posljednji rad

Nakon Mladenovićeve smrti, nastavila je svirati u bendu “Kurajberi” te gostovala na albumima “Glisersa”, “Ziona” i “Direktora”, a 1995. godine, zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara, formirala je bend EQV i objavila album pod nazivom “Ti si sav moj bol”, inspiriran poznatom pjesmom “Ekatarine Velike”.

Za klavijaturama je nastupila i na nekoliko unplugged koncerata “Električnog orgazma”, a njen posljednji rad vezan je za teatarsku predstavu “Kaput mrtvog čoveka” iz 2002. godine.

Sve njene uspjehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. preminuo otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promijeni način života, bila je još jedan neuspjeli pokušaj pa je po povratku kući povukla nove teške poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac te postala beskućnica.

Potpuno nemoćna i osamljena, posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Borča, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vrijeme donosili njeni fanovi.

 

[adsenseyu1]

Otišla je tiho

Margita Stefanović smještena je u avgustu 2002. na Infektivnu kliniku u Beogradu, gdje je preminula 18. septembra. Imala je 43 godine i bila je posljednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. Prije nje, 25. septembra 1992. godine umro je bubnjar Ivica Vidović, koji je, prema Wikipediji, prva registrirana HIV pozitivna osoba u bivšoj Jugoslaviji. Od raka pankreasa 5. novembra 1994. preminuo je frontmen Milan Mladenović, srčani udar 13. oktobra 1998. bio je koban za basistu Bojana Pečara, dok je bubnjar Dušan Dejanović 2000. godine izgubio bitku za život, također od posljedica AIDS-a.

Šest godina poslije njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića “Vrati unatrag” javnosti je prvi put potvrđen i podatak da je, zbog intravenoznog korištenja narkotika, i Magi bila zaražena HIV-om.

O crnoj princezi jugoslavenskog novog talasa govori se u superlativu, odnosno o napaćenoj duši žene koja je samo voljela život. Otišla je tiho, sama, u uvjetima koji su bili daleko ispod ljudskog dostojanstva. Nekada najblistavija zvijezda jednog undergrounda, zarobljena u mreži narkomanije, završila je na dnu. Iza sebe je, ipak, ostavila mnogo. Na njenim taktovima omladina i danas odrasta, a albumi “Katarine II” i “Ekatarine Velike” danas su možda i više cijenjeni nego u vrijeme kad su se pojavili.

ekv

Foto: printscreen/youtube

U snovima Zorana Predina

Književnica i njena prijateljica Lidija Nikolić objavila je knjigu o Margiti Sefanović Magi pod nazivom “Osećanja. O. Sećanja”, a crna princeza nije ostavila ravnodušnim ni legendarnog Zorana Predina, koji joj je posvetio pjesmu “Kosa boje srebra”.

– Oduševila me je snaga Margitinih stavova, mirnoća govora i nježnost njenih pokreta. Očigledno me je tragična sudbina mojih muzičkih kolega do te mjere potresla da sam te noći, pod utiskom filma, sanjao da sam sreo Margitu, ali da me ona nije prepoznala zbog moje kose boje srebra. Istog jutra sjeo sam i napisao pjesmu – pojasnio je Predin.

Antiratni kamion

Članovi prve postave EKV-a bili su skoro djetinjasto neiskvareni i ljudi izuzetne tolerancije i razumijevanja. Njihov čin iz proljeća 1992. godine, kada su bez dozvole s kolegama iz “Električnog orgazama” i “Partibrejkersa” kamionom kružili ulicama Beograda protiveći se ratu, koji se, nakon Hrvatske, zahuktavao u BiH, i danas se prepričava s velikom dozom poštovanja.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVIĆ,avaz.ba)

 

[adsenseyu2]