TOPLO, HLADNO, TOPLO: Ovo nikako ne smete da radite usled TEMPERATURNIH šokova

vreme

Foto: Printscreen/tviter

Posle više od mesec dana debelog minusa, konačno uživamo u temperaturama i do 15 stepeni Celzijusovih. Međutim, naglo otopljenje koje će se zadržati kratko, kao i skori povratak ledenih dana, donose i određene zdravstvene tegobe.

Gotovo da nema osobe koja se nije obradovala lepom vremenu i makar kratkom predahu od snega, leda, šalova i rukavica. Ipak, natprosečne temperature i njihov iznenadni dolazak, ne podnose svi isto. Ovu promena najteže je pala bolesnicima sa lošom moždanom cirkulacijom i onima s visokim pritiskom, asmatičarima i meteropatama. Novi problem predstavlja prognoza da nam se ledeni dani vraćaju već sledeće nedelje.

[adsenseyu4]

Prema rečima portparola Hitne pomoći dr Nade Macure, ove promene vremena ne bi trebalo da izazovu veće tegobe, ali meteropate mogu osetiti glavobolje, vrtoglavice, ali i probleme sa spavanjem. Određene zdravstvene probleme asmatičari imaju uglavnom dva-tri dana pre naglih promena, a kolebanje temperature donosi i probleme sa pritiskom, pa i povećan broj šlogova.

Dr Macura savetuje da se svojim ponašanjem prilagodimo vremenu, ne bi li izbegli simptome koje može da donese.

– Trebalo bi uzimati više tečnosti, vitamina i biti umeren u svemu. Ne treba odmah, sa lepšim vremenom, ići napolje na trčanje, skidati se u kratke rukave, počinjati građevinske radove, a hroničnim bolesnicima se savetuje manje fizičkih aktivnosti – predlaže dr Macura.

Kako kaže epidemiolog dr Leposava Garotić Ilić, građani tokom toplijih dana mogu da odahnu kada je reč o gripu i virusima. Kako ona dodaje, grip se smirio i epidemija je odjavljena, te Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu svake nedelje beleži sve manje obolelih od gripa, ali i akutnih respiratornih infekcija. Isto je i u Institutu za javno zdravlje, kojem je prethodne nedelje prijavljeno 7.954 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je u odnosu na nedelju ranije 1,3 puta manje.

– Virusi bolje prežive na nižim temperaturama. Često provetravanje prostorija i šetnje smanjuju mogućnost oboljevanja. Ipak, sezona gripa traje do kraja marta, tako da očekujemo sporadične slučajeve i tokom februara i marta – priča ona.

Međutim, na raspolaganju nam je tek nekoliko dana da se pridržavamo ovih saveta, jer će temperature iznad proseka već sledeće nedelje zameniti pravi zimski dani.

[adsenseyu1]

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sledeće nedelje se u niskim predelima očekuju dnevne temperature oko 4, 5 stepeni iznad nule, dok će jutanje biti oko -3, -4. U planinskim predelima ujutro će biti između -13 i -10, a tokom dana očekuje se -7 do -4.

Osetljivijim građanima, ova promena donosi nove tegobe.

– Savetujem svima da iskoriste ovo lepo vreme i da obave sve što imaju, što nisu mogli za vreme onog hladnog talasa, jer nam od nedelje možda sledi novi! Odmor je vrlo važan, kao i adekvatno oblačenje. Prelaz sa toplog vremena na niže temperature najteže će pasti srčanim bolesnicima i hipertenzičarima, a moguće je da će doneti i nove nazebe onima koji se mnogo opuste – priča dr Nada Macura.

Kako ona dodaje, stariji bolesnici, pogotovo u razuđenim naseljima, trebalo bi da iskoriste ovu nedelju da nabave potrepštine i za sledeću nedelju, kako bi tada manje morali da izlaze.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:M.Rašić,Blic.rs)

[adsenseyu2]