TAJNA NAJUKUSNIJEG SLAVSKOG ŽITA: Jeftin začin pravi veliku razliku (RECEPT)

žito

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Čini vam se da je svako slavsko žito drugačijeg ukusa, a vašem nedostaje nešto da bude još bolje nego što jeste? Postoji jedan sastojak koji mu daje posebnu aromu, piše Stvar ukusa .

Recept za slavsko žito zna gotovo svaka domaćica. To su već poznati sastojci koji se od davnina koriste.

Potrebno je:

500 g pšenice belije

400 g šećera

400 g mlevenih oraha

vanilin šećer (može i 2 komada)

*tajni sastojak: pola kašičice mlevenog muskantnog oraha

Pismo majke iz Beograda osnovnoj školi koja je uvela obaveznu proslavu Noći veštica uzburkalo strasti u Srbiji

Priprema:

Pšenicu beliju obavezno potopite veče pre kuvanja. Tu vodu u kojoj je stajala prospite, naspite svežu hladnu vodu i stavite da se kuva, prvo na jačoj vatri dok ne prokuva, a posle na slabijoj. Kuvajte dok zrno ne omekša i počne da puca.

Nakon toga ocedite od vode i ostaviti da se prohladi. Potom je samleti na mašini za mlevenje ili blenderu. Bolje je kad nije mnogo izbelndirana, da se ne napravi kaša. U to dodati šećer i izmešati, zatim dodati mlevene orahe vanilin šećer i sve dobro promešati.

Na samom kraju dodati muskantni orah i opet sve lepo sjediniti.

Na kraju izaberite najlepšu činiju koju imate da u nju odvojite žito koje će domaćin nositi u crkvu. Ukrastite sa nekoliko jezgra oraha ili pospite sa malo mlevenih oraha.

(Dnevne.rs/Stil.kurir.rs/Izvor: stvar ukusa.rs)