SVOJ NA SVOME: Ja sam STOPOSTOTNI Srbin

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Glumac Rade Šerbedžija na pitanje da li ima potrebu da na jednom mestu budete svoj na svome, odgovorio da kada postaneš jednom stranac više ne možeš nazad i da je postao stranac u svojoj domovini, ali i da je stopostotni Srbin.

“Ja sam odavno svoj na svome. Kad jednom postaneš stranac nikada više ne možeš nazad. Rekao mi je veliki hrvatski pesnik Danijel Dragojević: “Uh, što ti zavidim, ti si ono što ja sanjam ceo život, da postanem stranac u vlastitoj zemlji”. Ima u tome nekakve lepote.

[adsenseyu4]

To je donhuanizam, ne u smislu osvajanja žena, nego kao samoća, kao filozofska kategorija. Kada jednom to osetiš nekako ti postaje slatko, zavodljivo. I s druge strane, kad si stranac negde, na drugi način si građanin planete, mala je jedna zemlja. Prepoznajući to u sebi, osećam ljubav i posebno lokalni patriotizam prema mojoj nacionalnosti i poreklu. Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gde sam rođen. Jer, nisu me samo otac i majka napravili, napravile su me i ličke planine, onaj moj Velebit i Jadransko more koje volim ceo život. Napravili su me kao mladog čoveka zagrebačka akademija i teatar, isto kao i Beograd u koji sam dolazio, beležio prve uspehe i snimao filmove”, rekao je Šerbedžija.

(Dnevne.rs/Kurir.rs /Izvor:Novosti/J. Popović)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]