SVINJETINA, TIHI UBICA SRPSKOG NARODA: Ljudi na razne načine gube živote zbog mesa bez koje nijedna kuhinja ne može

Foto: dnevne.rs/pixabay

Foto: dnevne.rs/pixabay

Na Badnji dan, dok su pekli prase u zatvorenoj garaži, ugljen-monoksidom su se otrovali otac i sin

Zbog sušenja mesa tokom jeseni i pečenja prasića na ražnju za Novogodišnje i Božićne praznike, svake godine stradaju domaćini u Srbiji. Neke su u proteklim godinama vadili iz žara ispod prasića, neke spasavali u poslednjem trenutku gušenja, a neki su pucali u sebe umesto u svinju.

Poslednji ovakav slučaj dogodio se u Jaseništu kod Ivanjice u ponedeljak, kada je stradao Miroljub R. (65). On je od opekotina preminuo dan kasnije u čačanskoj bolnici. Nesrećni čovek je pao u sušari dok je kačio i okretao meso, verovatno opijen dimom. Pre toga je naložio vatru.

[adsenseyu4]

Nastradalog je pronašla porodica, a ekipa lekara zatekla ga je u jako lošem stanju, opekotine su mu zahvatile veći deo kože.

Ove godine smrti su za dlaku umakli otac i sin iz Kragujevca. Na Badnji dan, dok su pekli prase u zatvorenoj garaži, ugljen-monoksidom su se otrovali otac Siniša (64) i sin Nikola B. (32) iz kragujevačkog naselja Stara zvezda. Preživeli su zahvaljujući tome što je Nikola imao mobilni telefon uz sebe i bio dovoljno svestan da pozove majku koja je bila u kući.

U istom danu, šestog januara, opet u Kragujevcu, zbog “čuvanja” praseta dok se peklo, u Urgentnom centru zbrinuta je i dvadesetogodišnja devojka. Ona je slično trovanje doživela na drugom kraju grada. Srećom, u oba slučaja rođaci i komšije su brzo intervenisali, pa je unesrećene kiseonik iz Hitne pomoći povratio u život.

Praznična euforija među Srbima u Nemačkoj, istih dana ove godine, umalo se završila tragično. Šestorica berlinskih Srba okupila se kako bi ispekla šest prasića na ražnju i to unutar jedne napuštene fabričke hale u predgrađu Berlina, Johanitšalu.

Ubrzo su im se pridružile i ostale srpske porodice iz naselja. Poduhvat je, međutim, od samog početka bio osuđen na propast. Dim se brzo nakupio u zatvorenoj prostoriji, a situacija je postala alarmantna kad se jedan od njih onesvestio od dima. Ispostavilo se da su sva šestorica domaćina pretrpela teško trovanje ugljen-monoksidom.

[adsenseyu1]

U januaru 2010. godine Šumadinac Miloš P. pekao je svinju u drvenoj šupi u selu Natalinci kraj Topole i odjednom osetio slabost, i to dok je stajao iznad ražnja. Onesvestio se i pao na žar. Opečenog Miloša sa žara su sklonile komšije. Zadobio je teške opekotine. Morao je na plastičnu operaciju zbog presađivanja kože na rukama koje su najviše stradale.

Iste godine bizarnu nesreću, opet zbog svinje i svinjetine, doživeo je tada četrdesetogodišnji Dejan S. iz Novog Milanovca kod Kragujevca. On je teško povređen kada je metak iz pištolja za stoku pogodio njegovu ruku umesto svinje.

Četiri godine kasnije, opet u vreme svinjokolja, početkom decembra, na sličan način se povredio S.M. (59) iz Lješnice u opštini Kučevo. On je pucajući u svinju pre klanja upucao sebe u nogu. Životinja se pomerila pre presudnog trenutka. S.M je zadobio prostrelnu ranu desne potkolenice.

Neopreznost tokom sušenja mesa srećom nije povredila Canu i Petra Z. iz sela kraj Ivanjice, ali oni su zbog suvog mesa izgubili krajem decembra 2010. godine sve što su za života stekli. Zapalila im se pušnica za meso, a požar je brzo odneo celo domaćinstvo i kuću.
Tokom svake jeseni i zime hirurzi širom Srbije zašivaju prste neopreznima koji seku vruće pečenje, za slave, Novu godinu ili Božić.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:M.R.,Telegraf.rs)

[adsenseyu2]