SUTRA SLAVIMO SVETOG JOVANA KRSTITELJA: Jednu stvar sa JAJETOM obavezno uradite večeras u PONOĆ

slava

Foto: printscreen/wikipedia

Sveti Jovan je najpoznatiji po tome što je krstio Isusa Hrista, i jedna je od najpopularnijih slava u Srbiji.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Jovana Krstitelja, koji je obavljao obredna kupanja na reci Jordan.

Najpoznatiji je po tome što je krstio Isusa Hrista, a Sveti Jovan je jedna od najpopularnijih slava u Srbiji.

[adsenseyu4]

Prema hrišćanskom predanju rođen je šest meseci pre Isusa Hrista, na Ivandan. Prema Novom zavetu njegovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta dugo nisu mogli da imaju dece pa je zavladala velika radost kada im se rodio sin.

Jovan Krstitelj se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Bio je takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom, kako ga Sveto Pismo i naziva, nego smrtnikom.

U ponoć, kada nastaje dan Svetog Jovana, trebalo bi odabrati jedno jaje i spustiti u posudu s vodom. Ako jaje potone, to znači da je sudnji dan blizu.

Za ruku svetog Jovana priča se da ju je svake godine, na dan, svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgrčena. U prvom slučaju označavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor:Alo)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]