STIŽE VELIKA SOLARNA OLUJA: Mogući problemi sa strujom i telekomunikacijama

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Za ovaj vikend, kada veliki broj hrišćana slavi Božić po gregorijanskom kalendaru, moglo bi doći do ozbiljnih problema sa strujom i telekomunikacijama

Američka okeanska i atmosferska agencija (NOAA) je objavila da se našoj planeti približava snažna solarna oluja koja bi za vikend trebalo da sitgne do naše atmosfere.

[adsenseyu4]

Kako je saopšteno, oluja bi da izazove probleme u elektronskim komunikacijama. Dodatni problem je što se sve dešava za praznike pa bi mogao da nastane pravi kolaps.

Najjača solarna oluja koja je poznata se dogodila 1859. godine. Nazvana je “Karingtonov događaj” po britanskom astronomu Dejvidu Karingtonu koji ju je zabeležio.

Za vreme ovog događaja poremetile su se telegrafske veze na dav kontinenta.

Sličan događaj bi danas ugrozio globalne telekomunikacije, promenio putanju satelita i čak usmrtio astronaute u svemiru.

Astronomi su proteklih godina upozoravali na to da bi Zemlju mogla da zadesi katastrofalna solarna oluja do 2020. godine.

Sunce prolazi kroz 11-godišnji ciklus manje i veće aktivnosti. Tokom solarnog maksimuma, odnosno perioda najveće Sunčeve aktivnosti, na našoj zvezdi se pojavljuje više sunčevih pega, ali i jakih solarnih vetrova, tornada i erupcija na površini.

[adsenseyu1]

Ponekad te erupcije izbace naelektrisane čestice daleko od Sunca, od kojih neke stignu i do Zemlje.

Pri sudaru sa Zemljinom atmosferom, namagnetisane čestice stvaraju svetlost uglavnom zelenih ili crvenih nijansi, poznatu kao aurora borealis (severna svetlost) i aurora australis (južna svetlost), koja se vidi u polarnim obastima.

Za vreme “Karingtonovog događaja” severna svetlost se videla mnogo južnije, pa tako i na Havajima, Kubi, pa čak i na severu Čilea.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Ivana Kešanski,Blic.rs)

[adsenseyu2]