Šta mislite, da li je bolje da se TUŠIRATE ujutru ili uveče? (INFO)

kofa

Svi znamo da stomatolozi savetuju da zube treba prati “uveče za zdravlje, a ujutru za lepotu”. No, važi li to i za negu tela? Evo odgovora

Da li je bolje istuširati se pred spavanje ili nakon buđenja? Na ovo naizgled jednostavno pitanje odgovor nije tako lako dati. Svoje prednosti i mane imaju i večernje i jutarnje kupanje.

Na vašu odluku kada da se “bacite pod tuš”, mogu da utiču razni faktori – od zagađenosti životne sredine u kojem živite do tipa vaše kože.

JUTARNJE TUŠIRANJE

[adsenseyu1]

Ako imate masnu kožu

– Jutarnje tuširanje pomaže da se podigne nivo energije, a može da vam koristi ako imate masnu kožu, jer se masnoća nakuplja tokom noći – kaže internista njujorške bolnice Holi Filips.

Volite da započnete dan brijanjem

– Muškarcima tuširanje omekšava bradu, a to olakšava brijanje – savetuje doktorka Filips.

Foto-ilustracija: Foter.com / cszar

Nemate problema sa ranim buđenjem

– Zbog tuširanja ćete možda morati ranije da ustanete pre odlaska na posao, a to nije baš najstrećnije rešenje za one koji vole duže da spavaju – primećuje doktorka i dodaje da se ranoraniocima tuširanje definitivno preporučuje.

Mnogo se znojite tokom noći

– Logično, ako se neko znoji cele noći, dobro je da se ujutro istušira – rekla je dermatolog iz Los Anđelesa Tanja Kormeili, prenosi N1.

[adsenseyu1]

VEČERNJE TUŠIRANJE

Potrebno vam je opuštanje pre spavanja

– Mnogi tuširanje doživljavaju idealnom metodom relaksacije. Ipak. neka istraživanja pokazuju da tuširanje pre spavanja može da poremeti vašu telesnu temperaturu, pa je bolje obaviti tuširanje nekoliko sati pre odlaska u krevet – preporučuje doktorka Filips.

Foto: AP/Marko Drobnjaković

Dosta se šminkate

– Ako nosite težak make-up veoma je važno tuširati se pre počinka – upozorava doktorka Kormeili.

Ako živite i/ili radite u zagađenom području

– Nakon dugog radnog dana, na primer u bolnici ili u polju, okruženi ste bacilima i prljavštinom, pa je dobro istuširati se čim se vratite s posla – preporučuje doktorica Phillips.

(Telegraf.rs / N1)