SRPSKA VEROVANJA: Devojke, okačite večeras ispred kuće venac sa cvećem koje ima MAGIJUSKU MOĆ i uverite se, a evo kod koga treba da idete u goste!

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Uoči Svetog Jovana Preteče, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan, žene širom Srbije pletu venčiće od cveća i uveče ga stavljaju ispred kućnih vrata.

Ako venac od ovih naročitih cvetova na praznik osvane pred kućom, veruje se da će porodicu zaštititi od svake nedaće.

Ovaj veliki praznik posvećen Jovanu Preteči poznat je po ivanjskom cveću od kog se širom Srbije pletu venčići. Verovanje kaže da uoči Ivanjdana valja nabrati jovanovu travu i u nju uplesti hajdučku travu, majčinu dušicu, vrtiku i beli luk, a sve uvezati crvenim končićem. Od crvene boje beži sve loše, luk čuva od svakog đavola, vrtika je tu dan se novac vrti u kući.

LJUBAVNI horoskop za narednih 9 GODINA! Evo kakva vas SUDBINA čeka…

Umesto crvenog končića mnogi u venac stavljaju po jedan crven cvet od kog je sve još lepše.

Venčić iznad vrata treba okačiti uveče uoči Ivanjdana kao bi na praznik osvanuo pred kućom kao čuvar od svih nesreća i zlih čini. Veruje se i da voda ima posebnu moć, pa se mnogi kupaju u rekama i jezerima.

Za Ivanjdan kažu i da je devojački praznik jer sve mlade žene prethodno veče u mnogim krajevima Srbije pale ivanjdanske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence, a razilaze se u ranu zoru.

DUGOGODIŠNJA SRADNJA: Kija Kockar postaje PEVAČICA poznatijeg ženskog benda u Srbiji!

Na istoku Srbije se veruje da nerotkinje koje žarko žele potomstvo na Ivanjdan treba da se provuku kroz vence od jovanove trave, a onda se kupaju u reci ne bi li voda sprala urok. Veruje se i da, ako žele uspešnu trudnoću i zdravu bebu, žene treba da posete sve koje nose ime Stana ili Stanka.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)