Snimci iz svemira koji će promeniti svet (VIDEO)

snimak
Snimci koje vidite potiču sa prvog komercijalno dostupnog satelitskog sistema koji svakodnevno emituje video snimke visoke definicije. U pitanju je mikro-satelit Skajsat-1, snimci koje emituje su impresivni, a implikacije su zadivljujuće, i istovremeno zastrašujuće.

“Kompanije po prvi put mogu da nadgledaju mrežu svojih pogona i objekata u svetu, preko snimaka u pokretu, bez potrebe da angažuju avion, ili tim na terenu”, piše Džon Klark sa Skajboksa na svom ovonedeljnom blogu.

Vizija ove kompanije je da “obezbedi blagovremene satelitske podatke koji daju uvid u svakodnevne aktivnosti u celom svetu”.

Digitalni kartografi sada pronalaze načine da se ovaj nov izvor geosvemirskih podataka iskoristi, ali već i sama mogućnost da se neki deo sveta nekoliko puta na dan posmatra iz svemira otvara velike perspektive.

[adsenseyu5]

Kakvi će ovi uvidi biti, i ko će od njih imati koristi, još uvek nije jasno. Do sada niko izvan vojske nije imao pristupa takvim podacima, a teorijski će biti moguće da se iz svemira prati svaki pojedinac na planeti.

Veliki potencijali postoje i kada je reč o privrednim granama kao što su poljoprivreda, aerodromi, nadgledanje postrojenja, bezbednost, upravljanje lancima snabdevanja i nukelarne elektrane.

U planu izgradnja 24 satelita koji će pokrivati celu Zemlju

U pitanju je najsavremenija tehnologija, stvorena po principu: Kolika je najmana kutija u koju može da se smesti nešto od komercijalne vrednosti? Tražio se sistem koji šalje kvalitetne snimke iz svemira, dovoljno visoke rezolucije da prikažu ekonomske aktivnosti, a pritom i jeftine i brojne (tajmlajn).

Skajboks smatra da je taj zadatak ispunio, s obzirom da je njegov Skajsat veličine telefonskog imenika, a troši manje energije nego sijalica od 100 vati.

Skajboks trenutno kreće u poslovnu ofanzivu: prodaje sisteme za snimanje slika i video snimaka iz svemira i gradi Skajnod stanice na tlu u različitim zemljama.

[adsenseyu1]

Kompanija trentuno planira da izgradi konstelaciju od 24 satelita, koji će biti u stanju da pokriju gotovo celokupnu Zemljinu površinu.

Dobrodošli u budućnost!

(Blic)