SLAVLJE U KRUGU PORODICE: Najradosniji praznik prema STARIM SRPSKIM OBIČAJIMA

običaji

Foto: Printscreen/instagtram

Prema starom narodnom običaju, u kuću dolazi specijalni gost koji porodici prvi čestita ovaj veliki praznik

Božić je najradosniji pravoslavni praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Prvi dan se uvek obeležava 7. januara i praznuje se tri dana.

Pravoslavni vernici rano ujutro odlaze na liturgiju, a oni koji su postili veliki božićni post, odlaze na pričest.

Na Božić, prema starom narodnom običaju, u kuću dolazi specijalni gost koji porodici prvi čestita ovaj veliki praznik.

[adsenseyu4]

Još sa vrata doziva domaćina i ostale ukućane, pozdravljajući ih sa “Hristos se rodi”, na šta mu oni uzvraćaju rečima “Vaistinu se rodi”.

Taj specijalni gost je obično muško kršteno dete, a u narodu se zove položajnik ili polažajnik. Treba da bude zdrav, krepak i veseo, kako bi cele naredne godine donosio sreću u kuću. Običaj je da ga domaćica daruje nekim simboličnim poklonom u znak zahvalnosti, nakon što domaćinima izrekne lepe želje, a ondazapali grančicu badnjaka i ubaci u peć.

Za svečani ručak se cela porodica okuplja oko bogate božićne trpeze, na kojoj se nalazi voće, povrće, meso, hleb, kolači i razna druga jela. Na sto se iznosipogača česnica, u koju se stavlja metalni novčić (zlatni, srebrni, ili običan). Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom, i potom lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Po narodnom verovanju, onaj ko dobije deo u kome je novčić – biće srećan cele godine.

Domaćini tradicionalno na Badnji dan peku pečenicu, obično prase, koje se na trpezu iznosi na Božić. U nekim mestima mladići tradicionalno poklanjaju devojkama božićnicu – ukrašenu jabuku , ali se taj običaj do sada malo gde zadržao.

Nakon svečanog porodičnog ručka, posećuju se prijatelji, rodbina i kako bi se družili i jedni drugima čestitali praznik.

U narodu se od davnina verovalo da će sve što se okopa motikom uroditi plodomako bi na Božić padala kiša.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/ Izvor:Stil.Kurir.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]