SAVET KOJI MOŽE SPASITI VAŠEG MEZIMCA: Šta uraditi kada telefon upadne u vodu? (INFO)

voda
Leti se povećava šansa da će vaš telefon upasti u kriglu piva, bazen ili morski plićak. Ako se to kojim slučajem desi, ne očajavajte, još mu ima spasa.

Predstavljamo vam nekoliko spasonosnih koraka za slučaj da vaš telefon upadne u vodu.

Izvadite telefon što pre iz vode

Što se uređaj duže „kupa”, to je veća šansa da mu neće biti spasa. Zato psovke i proklinjanja ostavite za kasnije i odmah hvatajte svoj telefon.

Isključite ga

Čim izvadite telefon, odmah ga isključite i to što pre možete. Na taj način ćete sprečiti kratak spoj, koji bi mogao zauvek da ga uništi.

[adsenseyu1]

Osušite ga

Ako se baterija vašeg telefona može izvaditi, učinite to, a uklonite i karticu. Zapravo, rasklopite ga što više možete.

Nemojte ga „fenirati” 

Ne pokušavajte da osušite telefon fenom, jer bi toplota mogla da ošteti unutrašnje komponente. Nipošto ne stavljajte telefon u zamrzivač, kako predlažu korisnici pojedinih foruma.

Pirinač i silicijum dioksid 

To što je vaš telefon spolja suv, ne znači da je iznutra sve u redu. Kako biste izvukli svaku preostalu kap iz njegovog kućišta, napunite činiju sirovim pirinčem i ubacite telefon u nju. Pirinač izvlači vlagu zarobljenu u telefonu, a kao alternativa mogu da posluže kesice sa silicijum dioksidom, kakve obično dobijate uz cipele.

U oba slučaja telefon bi trebalo da stoji u činiji oko tri dana.

Isperite ga (ako je potrebno) 

Ako je vaš telefon upao u blato, verovatno ćete morati da ga isperete. Takođe, ako ništa od gore navedenog ne uspe, možda ćete morati da pribegnete tom metodu.

[adsenseyu1]

Naime, postoji mogućnost da se unutar uređaja zadržala neka prljavština ili so, ukoliko je telefon upao u more. Zato ga rasklopite koliko možete, pokvasite četkicu za zube alkoholom i lagano prelazite preko ploče.

Takođe, možete probati i da ga uronite u alkohol na nekoliko trenutaka.