REŠENA MISTERIJA STARA 1.400 godina: Eksperti tvrde da je nađena prava LOKACIJA LEGENDARNOG ZAMKA KAMELOTA

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Eksperti tvrde da su rešili misteriju staru 1.400 godina

Jedan profesor u penziji tvrdi da je konačno pronašao lokaciju legendarnog Kamelota, zamka Kralja Artura, na periferiji Hadersfilda.

[adsenseyu4]

Prava lokacija ovog zamka bila je predmet istražianja stotinama godina, i o tome se dosta spekulisalo. Čak je i postojanje samog kralja često osporavano. Sada je profesor Peter Fild, ekspert za literaturu o mitskom kralju Arturu, skoro siguran da je pronašao dugo traženu lokaciju, te da se Kamelot nalazio na mestu malog rimskog utvrđenja na Sleku, zapadno od Hadersfilda u zapadnom Jorkširu, piše Independent.

Profesor Fild, koji je nekada predavao na Bangor univerzitetu, rekao je da je lokaciju pronašao slučajno.

– Bilo je poprilično slučajno. Gledao sam neke mape i odjednom su se sve kockice složile. Čvrsto verujem da smo našli pravu lokaciju – rekao je.

Profesor Fild je objasnio da bi Slek mogao da bude idealno mesto odakle može da se komanduje keltskim britanskim trupama koje se bore sa invazijom anglo-saksonaca sa severa i zapada u vremenima kralja Artura. Lokacija utvrđenja je između Čestera i Jorka, keltskih strateških uporišta, što takođe dokazuje da je ovo mesto idealna lokacija za odbranu istočne obale, kaže profesor.

– Ako je kralj Artur zaista postojao, živeo je oko 500 godine nove ere, iako prvo pominjanje njega i Kamelota datira iz francuske poeme iz Šampanja iz 1.180. godine. U međuvremenu nije bilo pomena o Kamelotu, što se može objasniti time što su to bile “mračne godine” Evrope, prepune ratova i bolesti – objasnio je Fild. Na svojoj pretpostavki ovaj penzionisani profesor radi već 18 meseci.

U prošlosti su razne lokacije označavane kao mesto gde je nekada bio Kamelot. Od Tintagela u Kornwolu, Kadbari zamka u Somersetu, Karmartena u Kardiganu, a početkom godine su naučnici čak otkrili veliki zid koji po njima datira iz vremena kada je u Tintagelu navodno rođen kralj Artur.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]