RECEPT KOJI ĆE VAM POMOĆI: Rešite se SMRDIBUBA uz pomoć namirnica iz kuhinje!

biljka

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Štitaste stenice su velika porodica, a najpoznatiji je smrdljivi martin ili smrdibuba. Za ove stenice je karakteristično da izlučuju materije neprijatnog mirisa, koji ostaje na plodovima voća i povrća.

Smrdibube ili smrdljivi martin se poslednjih godina pojavljuju u velikom broju.

Suzbijanje smrdibuba

Najčešće se za suzbijanje preporučuju hemijska sredstva, ali je problem što se stenice veoma brzo naviknu na hemikalije. U borbi protiv smrdibuba koriste se brojni prirodni preparati, koji nisu škodljivi za ljude i okolinu.

U organskoj proizvodnji dozvoljeni su preparati na bazi piretrina, upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i larve, a veoma su se dobrim pokazali i prirodni preparati od lukovine, čili paprike ili gorušice.

NOVE ŽRTVE NA SRPSKIM PUTEVIMA: Četvoro mrtvih i dvoje povređenih u stravičnom sudaru kod Svilajnca

Preparat od lukovine (ljuske luka)

Uzeti 200 g lukovine, preliti sa 10 l vrele vode i ostaviti tokom pet dana. Nakon ovog perioda procediti i dobijenu tečnost koristiti za tretiranje biljaka. Kod veoma jakog napada, tretiranja se mogu ponavljati svaki dan (do tri puta u toku dana) u periodu od pet dana.

Isto možete primeniti i u vašoj kući ukoliko se veliki broj ovih buba pojavi na prozorima, zavesana ili se uvuku u vašu garderobu.

Preparat od čili paprika

Za pripremu ovog preparata uzeti 100 g čili (ljutih) paprika i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti sa 1 l vode i kuvati tokom jednog sata na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuvana tečnost se ostavi tokom dva dana, a nakon toga se procedi. Za tretiranje uzeti 100 ml dobijene tečnosti i razrediti sa 10 l vode. Pogodno za terase, verande, podrume…

ASTROLOZI TVRDE: MISTERIJA JE NJIHOVO DRUGO IME, a bili su i ostali NAJZAGONETNIJI ZNAK horoskopa

Preparat od semena gorušice

Seme gorušice samleti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice preliti sa 0,5l vrele vode, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Tečnost procediti i dosuti 9,5l vode da ukupno imate 10 l tečnosti kojom tretirate napadnute biljke.

Smrdibube ne podnose miris belog luka i nane. Sadite ih što više u blizini povrća i koristite za pripremu preparata za tretiranje. Njihovi prirodni neprijatelji su gušteri, ose i ptice. Ovo su biljne štetočine i ne napadaju ljude. Stambeni prostori im služe da se sakriju od hladnoće.

UPADLJIVA SNIŽENJA: Pronašli smo 8 nerealno povoljnih cena u Lidlu!

Potrebno ih je izbaciti napolje, ali ih ne treba ubijati. Napadnute smrdibube izlučuju svoj smrad. Najviše će da smrde ako ih ubijete i zato ih je bolje žive izbaciti. Najbolja zaštita je postavljanje mrežice na prozore, koja će sprečiti da uđu u unutrašnje prostore.

(Dnevne.rs/izvor: Kurir.rs/Stvar ukusa)