RAZLOG ĆE VAS IZNENADITI: Da li znate zašto zevamo?

kockice
Svakog jutra čim se probudimo, protegnemo se u krevetu i zevnemo, a isto to ponovimo i nekoliko puta u toku dana, često i nesvesni da to činimo. No, zevanje je i dalje pojava koju malo razumemo

Svi znamo koliko zevanje može da bude zarazno i da je kad nas uhvati napad zevanja, veoma teško stati. Međutim, jeste li znali da zevanje imaju svoju svrhu?

Preko 2,5 miliona ljudi se pretplatilo na njegov kanal: Probušio je kutiju od šibica, a ono šta je napravio je genijalno! (VIDEO)

Kako tvrdi novo naučno istraživanje, ova radnja pomaže našem mozgu da se rashladi, tako što propušta veće količine svežeg vazduha kroz sinuse. Zevanje nije znak da se dosađujemo, da smo umorni ili da nam je potreban kiseonik, već reguliše temperaturu našeg mozga.

[adsenseyu4]

Tokom zevanja, zidovi sinusa koji se nalaze na obrazima sa obe strane nosa rastežu se poput harmonike i pomažu hlađenje mozga – rekao je Gari Hek s Prinston univerziteta.

Mozak je izuzetno osetljiv na promene temperature i mora da se štiti od pregrevanja. Baš kao i računar, on najbolje radi kada je hladan i za to mu je neophodan kuler.

Foto-ilustracija: flickr/Simon Law

Prava funkcija sinusa je zapravo još uvek predmet debate, pa bi ova teorija mogla pomoći i u rešavanju tog problema, prenosi PortalOko.

KARDIOHIRURG: OVA VRSTA HRANE UZROKUJE MOŽDANE I SRČANE UDARE (VIDEO)

Tvrdnja da zevanje pomaže hlađenje mozga ima veliki medicinski značaj. Na primer, često zevanje uglavnom prethodi napadima kod osoba koje pate od epilepsije, kao i migrenama.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)