PRIČA O RUSKINJI U JEDNOJ OD NAJLEPŠIH BALADA JE NEVORAVATNA: Momčilo Bajagić o sebi i velikom tajnama

koncert

Foto: Telegraf.rs

Čovek kojem nije potrebna posebna najava sa mnogo filozofije i epiteta, muzičar uz čije su se pesme rodile neke od najvećih ljubavi, verovatno i ugasile, i apsolutni miljenik generacija i generacija, jedan jedini Bajaga

Momčilo Bajagić Bajaga  govori o tajnama u svojim pesmama, muzici, inspiraciji, ali otkriva i neke stvari o sebi koje su malo bile poznate, budući da retko daje intervjue. Povod za razgovor, koji više liči na odlazak na kafu sa dobrim prijateljem kojeg stvarno dugo niste videli, jeste album koji je izašao posle šest godina pauze, “U sali lom.”

To je neki normalan period koji mora da prođe, nekad bude četiri, nekad bude pet, ovog puta je bilo šest godina, ali mi smo grupa koja puno svira i dok obiđemo sve krajeve u svetu prođe jedno tri godine.

Pa dok se malo naprave pesme, pa dok se malo snime, prođe već šest godina. Radimo kada imamo dovoljno novog materijala. Zadovoljan sam, jer mislim da su dobre kritike i lepi komentari na album, pa, eto, mogu da budem zadovoljan – kaže Bajaga.

Izdvojila se već jedna pesma, po kojoj album i nosi ime “U sali lom”. Za tu numeru snimljen je i spot u dokumentarnoj varijanti, jer je nastao kada je pesma premijerno izvedena na Kustendorfu

DECA SU MI REKLA DA IH SMARAM: Otišla sam kod psihologa i šokirala se njenim savetom

– Tamo ima jedna fenomenalna sala, a meni je, zapravo jako drago što smo svirali na Kustenorfu. Jedan opasan događaj i značajan festival. Prvi put smo sada svirali na Kustendorfu i zahvaljujući ljudima iz organizacije i profesoru Kusturici. Oni imaju tu malu, ali dobru salu punu kamera… Oni su to snimili i dali nam materijal, a onda je Vuk Popović malo obradio to i režirao – priča Bajaga.

– Drugi spot smo hteli da bude za pesmu “Bilo bi lako“, a treći za pesmu “Može da te ubije grom“. Ovo je čak i malo brži album, a na ovom od deset pesama dve su balade, dve, tri srednjeg tempa i ostale su brze – ističe muzičar, a ceo razgovor sa njim možete pogledati na dnu teksta.

Tokom razgovora smo se vratili i nekoliko decenija unazad, na stvaranje jedne od najlepših balda koje je domaća scena ikada iznedrila. Bajaga nam je objasnio ko je Ruskinja iz “Tamare”.

– U originalnoj veruiji “Tamare” na “Pozitivnoj georgafiji” ima jedna gospođa priča na ruskom. I pošto nismo imali nikoga ko dobro priča ruski, onda smo se snašli sa mojim prijateljem doktor Spirom, mojim dobrim prijateljem koji već godinama živi u Londonu. On je našao da se svakog dana čita izveštaj o vodostaju i čita se na ruskom. Vi čujete ruski, a ona čita izveštaj o nivou vode u Srbiji.Nije ni bitno, mi smo želeli taj miris i dobili smo ga – kaže Bajaga, a priču o najvećim tajnama Bajaginih hitova pogledajte u videu na početku teksta.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs, Jovana Milivojević, [email protected])