PRAVOSLAVCI SUTRA SLAVE NIKOLJDAN: Evo zašto neki slave POSNO, a drugi – MRSNO!

slava

Foto: telegraf

Objašnjenja za to su razna, a najinteresantnija vezuju se za jednu legendu i domišljatost Srba kako da doskoče bezbožničkoj torturi kojoj su bili izloženi.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu pravilo je jasno – sveti Nikola je posna slava! Ne treba posebno napominjati da ova slava pada u vreme Božićnog posta, zbog čega takođe nema dileme da li je posna ili mrsna.

Postoji nekoliko objašnjenja kako su porodice stekle običaj da mrse na svetog Nikolu:

Verski analitičari tvrde da je mrsna trpeza na Svetog Nikolu tradicija koja je započeta neposredno posle Drugog svetskog rata, i naročito je prisutna u Vojvodini, odnosno u Bačkoj. U vreme kada obeležavanje slave nije bilo baš poželjno ponašanje, porodice su se dosetile da naprave okupljanje, ali da namerno pripreme mrsnu trpezu, kako onaj ko bi hteo da ih prijavi ne bi mogao da dokaže da je povod bio religijski.

SUTRA JE SVETI NIKOLA: Ovu stvar NE RADITE ni slučajno, postoji dobar razlog za to

Nije se zbog pravljenja slave posle Drugog svetskog rata išlo na Goli otok (zatvor za političke prestupnike), ali se zbog potkazivanja u partiji lako mogao izgubiti dobar posao ili onemogućiti napredovanje u službi, zbog čega su porodice mahom krile da prave religijske obrede.

U moderno vreme mrsna trpeza na Svetog Nikolu ostala je kao posledica toga da li se poštuje Božićni post. Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obeležavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na sredu ili petak.

To je na neki način posledica iz doba komunizma kada se izgubio običaj posta, a ponovo se obnovilo redovno obeležavanje slava.

Među objašnjenja zašto se mrsi na Svetog Nikolu spada i legenda po kojoj je čoveku svake godine umiralo po jedno dete.

NISU NI SANJALI U KAKVU AVANTURU ĆE SE SVE PRETVORITI: Čistili su dedinu kuću, a ono što su pronašli učinilo ih je bogatim (FOTO)

Sveštenik ga je navodno pitao da li posti ili mrsi na Svetog Nikolu, a onda mu je on odgovorio da posti.

Tada mu je sveštenik, po toj priči, dao odobrenje da mrsi na Svetog Nikolu i od tada mu ni jedno dete više nije umrlo.

(Dnevne.rs/Izvor: Balkanspress.com)