Po ILGA-Europe: Da li znate koja zemlja Balkana najviše voli gejeve? (INFO)

mapa
Hrvatska je pozicionirana na visokom petom mestu na lestvici od 49 evropskih država, napravljenoj na temelju nivoa prava LGBTIQ zajednice

Hrvatska osigurava 71 odsto prava LGBT zajednici, što je više od, na primer, razvijenijih država poput Norveške i Holandije. Srbija se nalazi na dosta nižem mestu na lestvici u odnosu na susednu državu, dok BiH sa 21 odsto prava zaostaje za orkuženjem.

Hrvatska je pozicionirana na visokom petom mestu na lestvici od 49 evropskih država, napravljene na temelju nivoa prava LGBTIQ zajednice. Kako je objavila ILGA-Europe, evropska organizacija koja okuplja više od 400 LGBTIQ udruženja, Hrvatska osigurava 71 odsto prava.

Na vrhu lestvice, ispred Hrvatske, nalaze se Velika Britanija (86 odsto), Belgija (83 odsto), Malta (77 odsto) i Švedska (72 odsto), a najnižu razinu prava LGBT populacija ostvaruje u Azerbejdžanu, Rusiji, Armeniji i Ukrajini – manje od deset odsto.

Kriterijum ocenjivanja

DA LI PRIMEĆUJETE ŠTA NIJE U REDU SA OVOM ČAŠOM VODE? Samo 6% ljudi može da provali za manje od 10 sekundi! (FOTO) (VIDEO)

Zakon o životnom partnerstvu sigurno je značajno popravio visinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj i stavio nas uz zemalje s kojima bismo i po nekim drugim pokazateljima voleli biti izjednačeni. Jesmo li baš na petom ili nekom drugom mestu, zavisi od kriterijima po kojima smo ocenjivani – kaže ministar uprave Arsen Bauk, koji se javio s međunarodnog foruma “Suzbijanje zločina iz mržnje” održanog u Budvi u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

Rang-lista je sastavljena na temelju šest osnovnih kriterija: jednakost i nediskriminacija, porodica, zločin iz mržnje, zakonsko prepoznavanje roda uz poštovanje telesnog integriteta, sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja te azil.

Slučajevi nasilja

Hrvatska je napredovala na mapi o stanju LGBT prava, ali još smo jako daleko od pune primene svih pozitivnih propisa, kao i od pune jednakosti i prihvatanja LGBTIQ osoba. U tom smislu, Hrvatska je u samom evropskom vrhu kada govorimo o broju slučajeva nasilja protiv LGBT osoba– kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(jutarnji.hr)