PETARDE SU NEIZOSTAVNI DEKOR PRAZNIKA: Obratite pažnju na ovo dok NE BUDE KASNO

vatromet

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Petarde i vatromet su neizostavni deo slavljeničke atmosfere, bar kada je reč o praznicima u Srbiji. Detonacije odjekuju sa svih strana, uprkos mnogobrojnim apelima o opasnostima koje nosi ovaj vid zabave.

Svake zime je u ponudi ogromna količina raznovrsnih pirotehničkih sredstava, a najveći deo ovog “arsenala” prodaje se na “crnom tržištu”.

[adsenseyu4]

Petarde, vatrometi i svetleće rakete su opasni predmeti, kojima bi trebalo da rukuju stručno obučena, a svakako punoletna lica. Nasuprot tome, u Srbiji se pirotehnici najviše raduju deca. Kada se petarde nađu u njihovim rukama, postoji potencijalna opasnost po njihovo zdravlje, zdravlje starijih ljudi, a nisu pošteđene ni životinje.

Lekari su tokom zimskih meseci naviknuti na saniranje ozbiljnih povreda šaka i prstiju, dubokih opekotina, povreda usana i očiju. Kod težih slučajeva neophodne su hiruške intervencije, ali i amputacije povređenih delova ekstremiteta.

Stoga su nadležni organi započeli opsežnu kontrolu prometa i upotrebe pirotehničkih sredstava, sa ciljem da se (kao i svake godine), opseg njihove prodaje i upotrebe značajno smanji.

Pirotehnička sredstva su dostupna u specijalizovanim prodavnicama, ali i na internetu. Na tržištu postoji više od 20 vrsti ovih proizvoda, a cene su različite. Najjeftinije koštaju oko 50 dinara, dok su one sa duplom paljbom od 100 do 200 dinara. Postoje i jača eksplozivna sredstva čija je cena oko 500 dinara.  Cene raketa se kreću od 80 za najjeftinije do 1000 dinara za one koje izazivaju najživopisnije eksplozije.

Mediji nas tokom prazničnih dana obasipaju sablasnim slikama koje nisu dovoljna opomena roditeljima da povećaju kontrolu nad decom. Nelegalna pirotehnika im je dostupna na svakom koraku, a prodaju je ulični prodavci koji nemaju adekvatnu dozvolu za obavljanje ovih aktivnosti.

– Interesovanje je veliko kao i svake godine. Potrošačima su na raspolaganju različita pirotehnička sredstva sa detaljnim uputstvom i deklaracijom o atestu. Prodaju vrše lica koja poseduju sve neophodne licence za ovu delatnost, a kompanija je specijalizovana za promet i pripremu ove vrste dekora – navodi vlasnik pirotehničke radnje Dragan Šulejić i dodaje da je u više navrata pokušavao da eduktivnim radom kroz zvanični školski program, približi deci školskog uzrasta pravilan način korišćenja koji, pre svega, podrazumeva da petardama i raketama rukuju punoletne osobe.

[adsenseyu1]

Slavi se, a zdravlje trpi

Prasak koji stvaraju eksplozije petardi jesu izvor nesnosne buke. Ova pojava uznemirava starije sugrađane, ali i životinje. Prema ocenama vodećih ekoloških organizacija, buka u velikim gradovima polako ali sigurno postaje jedan od glavnih faktora zagađivanja. Detonacije mogu ugroziti zdravlje kućnih ljubimaca, tako što izazivaju strah, stres, a u nekim situacijama i infarkt.

Neformalna grupa građana “2 minuta tišine”, skrenula je nedavno pažnju na ovaj problem. Nemim protestom u centru Novog Sada, dali su svoj doprinos u pokušaju da se zaštiti zdravlje ljudi kao i psihičko stanje kućnih ljubimaca.

Zakonom su predviđene kazne za svakoga ko pirotehnikom narušava javni red i mir ili ugrožavaju bezbednost građana. One se kreću u opsegu od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.

Mnogo veće kazne su predviđene za one koji tokom veselja javni red i mir remete vatrenim oružjem. Izgrednici će biti kažnjeni novčano – od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:N.Nedeljković,Dnevno.rs)

[adsenseyu2]