OVO SIGURNO NISTE ZNALI O ČUVENOM REGE PEVAČU: Evo zašto je sahranjen sa fudbalskom loptom BOB MARLI (VIDEO)

muzika

Foto: Printscreen/youtube

Iako je prošlo trideset i pet godina od smrti Boba Marlija, slava čuvenog rege muzičara sa Jamajke ne bledi.

O njegovom umetničkom radu i rege muzici zna se gotovo sve. Međutim, postoji deo njegovog života koji je nepoznat široj javnosti. Bob Marli je bio pasionirani ljubitelj fudbala!

Marli je preminuo 11. maja 1981. godine nakon teške bolesti, a prema sopstvenoj želji sahranjen je sa pet stvari koje su obeležile njegov život – svojom električnom gitarom marke “Gibson Les Paul”, Biblijom, pupoljkom marihuane, prstenom koji je stalno nosio i fudbalskom loptom!

[adsenseyu4]

Fudbal je za Marlija bio izraz najveće slobode. Postoji legenda da je upravo fudbal njegova prva ljubav, a ne muzika.

Bio je bio religija čiji su bogovi u njegovom slučaju bili Brazilac Pele i Argentinac Osvaldo Ardiljes. O fudbalu nije pevao pesme, to je bilo samo između njega i lopte.

“Fudbal predstavlja slobodu, čitav jedan univerzum. Volim ovu igru zato što ona zahteva od vas da budete izuzetno vešti”,  izjavio je Marli jednom prilikom.

Zanimljivo, Bob Marli je odigrao i jednu, doduše nezvaničnu, utakmicu za reprezentaciju Jamajke. Nosio je dres sa brojem deset, što je u to vreme značilo da se radi o najboljem igraču u timu. Kažu da je bio vanserijski talenat kome je bilo teško oduzeti loptu.

[adsenseyu1]

Za vreme jedne od turneja, Bob je igrajući fudbal povredio palac na nozi, a rana se brzo proširila i u ubrzo je obavešten da ima rak koji je moguće odstraniti samo amputacijom. Kategorično je odbio takvu intervenciju, jer je to bilo u suprotnosti sa rastafarijanskom verom koju je propovedao. Turneja je, naravno, otkazana, ali ga bolest u tom trenutku nije sprečila da i dalje snima.

(Dnevne.rs/Kurir.rs /Izvor:Kurir sport)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]