OVO NISTE ZNALI: Kako komarci biraju “žrtvu”?

prenosilac
Sa porastom temperatura dolaze i komarci i ljudima se oduvek čini da neke “grizu” više i češće, ali su tek sada naučinici potvrdili da je to tačno, a razlog je u genima

Sa porastom temperatura dolaze i komarci i ljudima se oduvek čini da neke “grizu” više i češće, ali su tek sada naučinici potvrdili da je to tačno, a razlog je u genima.

U šali se “žrtvi” obično kaže da ima “slatku krv”, a istraživanje naučnika sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu pokazalo je da geni imaju veći uticaj na to koga će komarci “odabrati za užinu”, nego što se to do sada mislilo.

Oni su analizirali broj uboda komaraca kod blizanaca – kod jednojajčanih blizanaca i genetski materijal je identičan i zaista, nije bilo razlike u broju uboda kod jednog i kod drugog, prenosi Dojče vele.

Međutim, kada su analizirali dvojajčane blizance – odnosno dvojke koje su rođene istog dana od iste majke i oca – nedvosmisleno su utvrdili da će jednog ili jednu od njih komarci češće bosti nego drugog.

[adsenseyu4]

To istraživanje preneo je i medicinski časopis “Priroda” (Nature) jer ono ima veoma ozbiljnu pozadinu – komarci šire mnoštvo bolesti: malariju, denga-groznicu, žutu groznicu…

Sve su to bolesti koje lako mogu da budu smrtonosne i britanski naučnici se nadaju da će pronaći i bolji repelant – supstanca koja se primenjuje na koži, odeći ili drugim površinama radi odvraćanja insekata da na njih sleću.

To nije samo važno za sprečavanje zaraza, već bi u velikoj meri koristilo i osobama alergičnim na ubod komarca.

Kako piše Dojče vele, naučnici su već utvrdili da komarci “biraju” žrtvu prema njenom telesnom mirisu. Draže su im, recimo, trudnice i osobe koji imaju višu telesnu temperaturu.

Naučnici sada pokušavaju da utvrde koji tačno deo hromozoma i genteskih parova određuje da li će neko biti “privlačniji” komarcima, a saglasni su da domaći recepti za odbranu, kao što su beli luk i pivo, ne pomažu.

[adsenseyu1]

(Tanjug)