OVO NIKAKO DANAS NE SMETE DA RADITE: Pravoslavci slave jednu od najvećih SRPSKIH SLAVA, ARANĐELOVDAN! (INFO)

slava

Foto: Kurir.rs

Veruje se i da na današnji dan Arhangel Mihailo silazi na zemlju u vidu putnika ili prosjaka, kako bi ljude podsetio na to da treba biti dobar prema svakome

Pravoslavci danas slave Aranđelovdan, odnosno svetog duha Arhangela (anđela) Mihaila, prvog anđela za koga se veruje da je ravan Bogu.

Aranđelovdan je druga najveća slava kod Srba, ispredĐurđevdana (na prvom mestu je Nikoljdan).

U pojedinim delovima Srbije postoji pogrešno verovanje da na današnji dan nipošto ne treba praviti žito pošto se ne slavi klasičan svetac već anđeo.

“ZAPAD PRIZNAO DA KOSOVO NIJE DRŽAVA!” Lazanski: Svet SRBIJI poslao VAŽNU PORUKU!

Međutim, Srpska pravoslavna crkva smatra da danas upravo treba praviti žito jer je u pitanju zvanična slava, bez obzira što nije u pitanju svetac koji je istorijska ličnost.

U narodu postoji verovanje da na Aranđelovdan ne treba obavljati nikakve kućne poslove, usisavati, prati prozore, prati veš…

Veruje se i da na današnji dan Arhangel Mihailo silazi na zemlju u vidu putnika ili prosjaka, kako bi ljude podsetio na to da treba biti dobar prema svakome i pomoći onome ko je u nevolji.

“I BOG SE SAGNE DA UBERE CVET”: Heroj Goran Ostojić je poginuo sa puškom u ruci na Kosovu!

Postoji i verovanje da se na današnji treba moliti za ozdravljenje, jer Arhangel Mihailo naročito pomaže bolesnima i nemoćnima.

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)