OTKRIVAMO VEKOVNU MISTERIJU: Da li je muško-žensko prijateljstvo samo mit?

ljubav
U pitanju je jedno od najstarijih pitanja koje podjednako muči muški, kao i ženski rod – Da li platonska veza između dve osobe suprotnog pola zaista može da postoji bez imalo privlačnosti?

Za sve one koji su uvereni da muškarci i žene jednostavno ne mogu da budu „samo“ prijatelji, nova studija objavljena u žurnalu „Evolutionary Psychology“ ima zadovoljavajuć odgovor. Istraživanje sprovedeno u Norveškoj otkrilo je da se muškarci i žene u osnovi ne razumeju. Ona njegove seksualne signale vidi kao prijateljstvo, dok on njene signale prijateljstva vidi kao seksualno interesovanje.

Istraživači su takođe primetili da su muškarci u velikom broju slučajeva preuveličavali seksualno interesovanje žena, dok su ženski učesnici studije izjavili da su njihove prijateljske akcije u proseku bile pogrešno protumačene barem četiri puta u prošloj godini.

Pojedini naučnici smatraju da do ovog muškog „preterivanja“ zato što muškarci žele da smanje potencijalne „greške“ u odabiru partnera – kada je u pitanju prirodna selekcija, muška mogućnost da se razmnožava je ključna, tako da ne sme da propušta bilo kakvu priliku.

Ranije studije su takođe pokazale da su muškarci češće privučeni svojm ženskim prijateljima i da češće smatraju da seksualno privlače žene – iako to nije slučaj.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(MIC)