NJENOJ SREĆI NIJE BILO KRAJA: PUTIN ISPUNIO ŽELJU STARICI ZA 100. ROĐENDAN, celog života htela je samo da…

zena

Foto: Profimedia

Nakon 95 godina boravka u egzilu, ćerka generala armije iz doba Carske Rusije ponovo je postala Ruskinja. Predsednik Vladimir Putin dodelio je Ireni de Drajer rusko državljanstvo uoči njenog 100. rođendana, koji će proslaviti 15. decembra.

Irena de Drajer otišla je iz Rusije kada je imala 5 godina. Njen otac Vladimir fon Drajer, bio je kraljevski oficir koji se s belogardejcima borio protiv boljševika u ruskom građanskom ratu, koji je izbio posle Oktobarske revolucije 1917. godine.

Porodica je otišla na Krim, poslednje uporište belogardejaca, a poluostrvo je napustila brodom 1920. godine. Na kraju su se nastanili u Parizu, gde je bivši general otvorio prodavnicu vina.

[adsenseyu5]

Irena se tri puta udavala

Irena je osvojila 2. mesto na takmičenju za Mis Rusije 1936, održanom u Parizu, a na kome su učestvovale emigrantkinje plemićkog porekla. Tri puta se udavala – za Francuza, Italijana i Amerikanca – i putovala je mnogo po svetu, ali je uvek bila mislima u Rusiji.

Pre par nedelja obratila se Putinu: “Želim da izađem pred Boga kao državljanka Rusije, a ne kao strankinja, jer sam Ruskinja i srcem i dušom”, rekla je Irena.

Ruska TV stanica NTV objavila je njenu želju, u kome je i na engleskom i na ruskom jeziku zatražila od ruskog predsednika Vladimira Putina da joj vrati državljanstvo.

[adsenseyu1]

Irena de Drajer (99) izgledala je potpuno prisebno i bila je odlično raspoložena. Rekla je da se oduvek osećala kao Ruskinja, ali da nakon majčine smrti nije imala s kime da priča na ruskom. Takođe, htela bi da dođe opet u Rusiju.

Za vreme sovjetske vladavine, belogardejci su u književnosti i na filmu prikazivani kao zločinci, ali poslednjih godina vidi se drugačiji pristup. Putin se zalaže za patriotsku interpretaciju svih elemenata u ruskoj istoriji i podstiče Ruse da budu ponosni na dostignuća SSSR, ali i da poštuju pripadnike Bele garde, koji su se borili protiv njegovog stvaranja.

(srbijadanas)