NISTE MENJALI POSTELJINU DUŽE OD NEDELJU DANA: Spavate u leglu prljavština i zaraze

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrab očiju, rinitis i astmu – upozorava dr Liza Ekerli

U posteljini na kojoj spavate, koliko god da je često menjate, nalazi se gomila gljivica, bakterija, znoja, prljavštine, sluz iz grla, i ostaci kože, koje se dnevno sa tela oljušti oko 10 grama. Listi nepoželjnih ovde nije kraj, jer u kombinaciji sa znojem koga čovek godišnje proizvede u količini od 100 litara i ostacima hrane koju jedemo u krevetu, dobijamo idelano tle za razvoj bolesti.

[adsenseyu4]

– Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrab očiju, rinitis i astmu. Dakle, neredovno pranje posteljine ne znači samo prljavštinu, nego to može da bude i vrlo opasno za zdravlje – upozorava doktorka Liza Ekerli na svojem blogu The Hygiene Doctor.

Bakterije i gljivice koje žive u posteljini znače, na primer, da vrlo lako od partnera možemo dobiti gljivičnu infekciju stopala, poznatu i kao atletsko stopalo.

– Pomislite na stvari koje radimo u krevetu. Osim što u njemu spavamo, nekima služi i kao kancelarija, kao mesto na kojem ispijaju čaj ili kafu, kao sto za ručanje, a u mnoge krevete vlasnici često puštaju svoje dlakave kućne ljubimce. Zavisno od toga za šta upotrebljavate postelju i koliko ste čisti kada idete na spavanje (i naravno, nosite li pritom pidžamu), mesto na kojem biste trebali da se odmorite, može da bude vrlo prljavo i škodi vašem zdravlju – kaže dr Ekerli.

Ona daje nekoliko saveta kako da svoju posteljinu držite čistom:

1. Redovno usisavajte pod oko kreveta, perite posteljinu na visokim temperaturama, po mogućnosti svakih nedelju dana, a ako niste u mogućnosti svake dve nedelje i redovno perite pidžamu, što znači svaka tri dana. Najpre se rešite prašine. Usisajte sobu oko i ispod kreveta, usisajte i madrac na kojem spavate, a astuke operite dvaput godišnje ili ih hemijski očistite. Posteljinu perite na 60 stepeni, a belu pamučnu posteljinu i na 90 stepeni.

[adsenseyu1]

2. Ako je moguće istuširajte se pre odlaska na spavanje i svakako operite ruke. Na noćnom ormariću držite vlažne maramice, a ako imate psa ili mačku kojima dopuštate da legnu pored vas u krevet, stavite posebno ćebence za njih i operite je svakih nedelju dana, a možete i češće. Posteljinu treba oprati i češće ukoliko je neko od ukućana bolestan, pa više vremena provodi u krevetu.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]