NIKOLA PEKOVIĆ O KUPOVINI VILE: “Moj novac, moja stvar”

vila

Foto: Printscreen/youtube

To je moja lična poslovna i privatna odluka. Ja sam svoj novac pošteno zaradio u košarci, u inostra­nstvu, a investiram ga u Srbiji… Ovako predsednik KK Partizan košarkaš Nikola Peković za “Blic” komentariše to što je od Mirjane Marković i Marka Miloševića kupio grandioznu vilu u Tolstojevoj 33. On još dodaje i da to nema nikakve veze sa Partizanom.

– Meni smeta to mešanje stvari, mada ima dosta ljudi koji se bave tuđim životima i stvarima. Ali navikao sam se i ne odgovaram na sve što se piše o meni i mom privatnom životu – ističe Peković.

[adsenseyu4]

Vila Slobodana Miloševića, koja je sada prodata za oko dva miliona evra (u početku je Mirjana Marković tražila pet miliona evra), koštala je nekadašnjeg predsednika Jugoslavije svega 2.000 maraka, kada ju je otkupio pre četvrt veka. Raskošni objekat godinama je bio predmet brojnih polemika.

Ovo imanje pre Drugog svetskog rata pripadalo je uglednom izdavaču Geci Konu, koji je sa porodicom streljan u jesen 1941. godine. Po završetku rata imanje je oduzeto i nacionalizovano, a početkom sedamdesetih godina stanovnik Tolstojeve 33 je postao Jovan Veselinov, nekadašnji visoki funkcioner Saveza komunista Jugoslavije. On je u toj vili živeo sve do smrti, 1982. godine, da bi posle toga u njoj boravio njegov sin.

Kada je odlučeno da se Milošević useli u taj objekat, sinu Jovana Veselinova zauzvrat je pripao deo kuće književnika Rodoljuba Čolakovića, takođe u Tolstojevoj. Miloševići su tu vilu nadzidali i proširili je na 326 kvadrata, a dekorativnu zelenu ogradu od poprečnih šipki zamenili su teškim metalnim pločama, koje i danas stoje i imaju bezbednosnu funkciju.

Slobodan Milošević je 25. jula 1991. godine podneo zahtev Skupštini Beograda za otkup ovog objekta. Vrednost vile je procenjena na 7.381.502 tadašnja dinara, a rok otplate bio je 38,5 godina. U to vreme nemačka marka je vredela 14 dinara, ali je početnu sumu inflacija svela na oko 2.000 maraka, koliko je na kraju Milošević platio za otkup.

[adsenseyu1]

U vili niko od Miloševićeve porodice ne živi već 13 godina, od februara 2003. godine, kada je Mira Marković otišla u Moskvu. Od tada je bezuspešno pokušavala da proda vilu. Objekat je iznajmljivan za stanovanje, a jedan od zakupaca bio je i Sreten Jocić (Joca Amsterdam), koji je 2010. godine osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. On je 2009. godine u toj vili i uhapšen. Kuća je nedavno renovirana.

Otkako je bivši predsednik KK Partizan i još aktuelni košarkaš NBA tima Minesota Nikola Peković uslikan pre dve godine na jahti u Crnoj Gori sa Duškom, bratom narko-bosa Darka Šarića, prate ga spekulacije da poslovno sarađuje sa ovom ozloglašenom porodicom. Peković trenutno gradi “Apart hotel” na Zlatiboru samo za prijatelje, dok su crnogorska i srpska štampa spekulisali da je zajedno sa Duškom Šarićem suvlasnik dve najpoznatije i najveće diskoteke u Crnoj Gori: “Top hil” u Budvi i “Maksimus” u Kotoru.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Vladan Tegeltija , Marko Tašković,Blic.rs)

[adsenseyu2]