NIJE SLUČAJNO: Zbog čega su sedišta u avionu plave boje?

sedišta

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Da li ste se ikada zapitali zašto su skoro sva sedišta u avionu plave boje? Od Rajan era i Britiš ervejza do Amerikan erlansa, avioni skoro svih velikih avio-kompanija imaju plava sedišta. I to nije slučajno.

– Plava se vezuje za pozitivne stvari kao što su poverenje, efikasnost, vedrina, svežina i smirenost – navodi autorka “Vodiča za psihologiju boja” Anđela Rajt.

Vodeći dizajner u oblasti avijacije Najdžel Gud, čija firma već 30 godina sarađuje sa avio-kompanijama, navodi da je njihov posao kao dizajnera da pojačaju brend avio-kompanija i učine ga prepoznatljivijim.

– Ipak, naša osnovna briga je da obezbedimo unutrašnjost koja omogućuje komfor i stvara prijatno okruženje.

INOVATIVAN PROIZVOD U GRAĐEVINARSTVU: Valjak koji betonske površine pretvara u fantastične popločane staze (VIDEO)

– Poenta je u kreiranju što manje stresnog iskustva tokom putovanja, a plava boja izaziva smirenost. Dok neke avio-kompanije biraju otvorenije nijanse, druge se odlučuju za “prigušenije” tonove. Opšti cilj je stvaranje opuštenog osećaja, kao kod kuće – navodi Gud.

Taj trend plavih sedišta pojavio se pre nekoliko decenija i jednostavno je opstao, piše britanski Telegraf.

– Plava je postala korporativna boja koja simbolizuje pouzdanost i sigurnost, pa je još uvek koriste sve velike, starije kompanije.

UPORNOST SE (NE)ISPLATI: Plavuša u štiklama na ledu (VIDEO)

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je jaku povezanost boje i percepcije potrošača o brendu, uključujući i ona gde su istraživači ustanovili da se 90 odsto mišljenja o proizvodu kreira na osnovu boje.

NIKOLA NA MONOCIKLU LOPATOM ČISTI SNEG NA STAROJ PLANINI: Izašao mašinama na crtu (VIDEO)

(Dnevne.rs/Vesti online.com/Izvor:b92)