NI RAKIJA, NI MAGNETI: Evo koji predmet STRANI TURISTI obavezno kupe u Beogradu

Beograd

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Trgovci suvenira u Beogradu su zadovoljno trljali ruke i dugo se pripremali za novogodišnje praznike kada se u prestonicu Srbije “sjati” veliki broj stranaca. Međutim, kako kažu, ostali su pomalo razočarani jer strani novčanici “nisu mnogo puniji od naših.”

Štandovi sa suvenirima postavljeni su u Knez Mihailovoj ulici, ali i tradicionalno u Turističkoj organizaciji Beograda u robnoj kući “Beograd”. Stranci rado ulaze, razgledaju, a ove godine najčešće se odlučuju na kupovinu kuvanog vina, vunenih čarapa, ali i torbe za laptopove ukrašene etno dezenima.

[adsenseyu4]

– Nekoliko Španaca je malopre kupilo vunene čarape. Nisu se deca valjda dobro pripremila na našu zimu – kaže baka sa jednog od štandova u Knez Mihajlovoj ulici.

U skladu sa godišnjim dobom, u ponudi na štandovima sa suvenirima nalazi se najviše zimskih odevnih predmeta, ali hit među turistima ove godine su i torbe za laptop sa dezenima iz srpske tradicije i kulture.

– Kupuju stranci to najviše, ali pravo da vam kažem, novčanik im nije baš toliko dubok kao što mi ovde mislimo – poručuje nam jedna od prodavačica.

Ipak, po njenim rečima, strane turiste jako zanima simbolika ponuđenih predmeta i dezena, pa se shodno tome odlučuju šta kupuju.

Trgovci kažu da turisti rado kupuju srpsku šajkaču, ali i rakije, med i medenjake.

Reporteri “Blica” na licu mesta su se uverili da se turisti ipak najduže zadržavaju na štandovima sa kuvanim vinom i šarenim slatkišima.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Marija Antonijević, Dušan Ivković,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]