NEMAČKI MEDIJI O JOSIPU BROZU TITU: Najveća sahrana koju je SVET IKADA VIDEO

Foto: Rojters

Foto: Rojters

Nemački “Frankfurter algemajne cajtung” piše da je Josipu Brozu Titu priređena najveća sahrana, koju je svet ikada video, te da su se tada Istok, Zapad i Jug poklonili pred grobom diktatora i “jednog od najvećih masovnih ubica 20. veka”.

Osmog maja 1980, taj diktator je sahranjen u Beogradu. Dobio je najveći pogreb koji je svet ikada video. Šefovi država i vlada 128 zemalja su doputovali, medu njima Leonid Brežnjev, Hua Guo Feng, Margaret Tačer, Sandro Pertini, Karl Karstens, Helmut Šmit, Erih Honeker, Kim Il Sung, Gustav Husak i Sadam Husein”, piše FAZ.

Autor članka navodi da je mit o Titu nadživeo kraj Hladnog rata i krvavi raspad Jugoslavije.

[adsenseyu4]

“Dugo su previđali vezu izmedu Titovog socijalizma i borbi izmedu centara moci bivših republika za svoj deo kolača, koje su se pretvorile u nacionalne sukobe kada je prestao da pristiže novac iz inostranstva. Eksperiment radničkog samoupravljanja – u kome su preduzeća permanentno bila u minusu – preživeo je samo zahvaljujuci zapadnim kreditima i isporukama sirovina iz Istočnog bloka. Titovi naslednici su se našli pred brdom dugova koji su od 1971. do 1983. narasli sa četiri na više od 20 milijardi dolara”.

Opisavši život u bivšoj Jugoslaviji, koji je, zahvaljujući zaduživanju, bio bolji nego u nekom drugom komunističkom režimu, autor dalje piše da “diktator rođen u Kumrovcu u svojoj hrvatskoj domovini uživa posebno veliki ugled”.

Velikosrpski nacionalisti su u konstrukciji svoje slike istorije mogli da se pozovu na Dražu Mihailovića, velikog protivnika Tita, dok su Hrvatima bile na raspolaganju dve pođednako neatraktivne tradicije: ona fašističke ustaške države koja je bila u savezu sa Hitlerom i uništila desetine hiljada Jevreja i Srba, i ona Titovih partizana, koji su likvidirali desetine hiljada stvarnih ili potencijalnih antikomunista, piše FAZ.

“Politička kultura zemlje levicu i danas identifikuje sa komunistima a desnicu sa ustašama”, navodi nemački list i navodi kako “Hrvatska i Slovenija više ne žele da slave herojskog vođu”.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Novosti.rs /Izvor:Tanjug.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]