Naučnici: U sledeće 2 decenije pronaći ćemo vanzemaljsku vrstu

Približavanje
Vodeći naučnici iz američkog SETI Instituta, koji se bavi potragom za signalima inteligentnog života izvan planete Zemlje, u Kongresu su bez oklevanja utvrdili da vanzemaljci postoje.

Doduše, kažu da nije reč o malim zelenima iz SF filmova, već o mikrobskim organizmima koji žive u našem Sunčevom sistemu i o inteligentnim bićima koji žive negde izvan njega.

Tokom saslušanja na temu ‘Astrobiologija i potraga za životom u svemiru’, koje je održano u sredu na Odboru za nauku, svemir i tehnologiju, stručnjaci su izneli dokaze i teorije na temelju kojih iznose tvrdnje o postojanju vanzemaljskog života.

Saslušanje je organizovano kako bi Kongres dobio uvid kako napreduje potraga za svemircima te ima li svrhe i dalje davati proračunski novac SETI-ju.

Astronom Set Šostak sa SETI Instituta i njegov kolega Dan Vetimer smatraju da bi novac od države i dalje trebali dobijati. Naime, tvrde da će, prime li adekvatnu finansijsku potporu, u sledećih 20 godina verovatno otkriti neku vanzemaljsku vrstu.

[adsenseyu1]

‘U poslednjih 20 godina astronomi su otkrivali jednu egzoplanetu za drugom. Trenutno ih na popisu ima oko 2.000, a mnogi čekaju da uđu na spisak zahvaljujući analizi podataka koje je prikupio NASA-in svemirski teleskop Kepler’, rekao je Šostak.

‘Prema procenama, najmanje 70 posto zvezda oko sebe ima pripadajuće planete. U našoj galaksiji dakle ima oko bilijardu planeta., a pritom valja napomenuti da je Mlečni put tek jedna od 150 milijardi galaksija vidljivih našim teleskopima’, dodao je.

Šostak navodi da je primarni cilj teleskopa Kepler utvrditi postoji li među svim tim svetovima barem jedan pogodan za naseljavanje poput našeg. Uobičajeno merilo za naseljivost je prisutnost tekuće vode ili barem mogućnost za njeno postojanje.

‘Većina planeta su ili prehladne ili pretople ili su gasovite. Najnovije analize podataka koje je prikupio Kepler sugerišu da čak jedna petina svih zvezda oko sebe imaju barem jednu zemljoliku naseljivu planetu. Možda je brojka malo preterana, ali čak i kada se upola smanji ispada da samo na Mlečnom putu ima 10 do čak 80 milijardi Zemljinih rođaka’, kaže još Šostak.

‘Drugim rečima, postoji i više nego dovoljno prostora za postojanje vanzemaljskog, uključujući i inteligentnog života’, zaključio je u podužem pisanom izlaganju Šostak.

Dan Vetimer je čitav Šostakov ekspoze skratio na jednu rečenicu: ‘Bilo bi uistinu bizarno da smo sami u svemiru’.

Ipak, dvojica naučnika tvrde da vanzemaljci nikada dosad nisu posetili Zemlju.

‘Nisam baš siguran da bi vlade uspele zataškati tako nešto. Da su stvarno došli, mislim da bi svi znali za to’, kaže Šostak.

Ova je tvrdnja u suprotnosti sa sadržajem knjige koju je nedavno objavila NASA, a u kojoj se tvrdi da su vanzemaljci možda jednom u prošlosti posetili našu planetu.

[adsenseyu1]

(Jutarnji)