NAORUŽANI DO ZUBA MALTRETIRAJU SRPSKI NAROD: Surova svakodnevnica na Kosovu, kojo nema kraja

policija

Foto: printscreen/youtube

U jeku još jednih neuspešnih pregovora u Briselu, stanje za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji postalo je još teže, s obzirom na to da su meta konstantnog maltretiranja kosovske policije i specijalnih snaga iz jedinice ROSU.

Kako priča sagovornik “Blica” iz Gračanice, poslednjih dana kosovski specijalci naoružani dugim cevima patroliraju srpskim naseljima i šikaniraju stanovništvo.

“Maltretiraju koga stignu”

– Situacija postaje nepodnošljiva. Maltretiraju žene, tinejdžere, koga god stignu. Patroliraju naoružani do zuba, zaustavljaju ljude koji su krenuli do prodavnice i propituju ih, pretresaju, viču… Zatim odu, vrate se posle dva sata i rade to isto, istim tim ljudima koje su zaustavili pre samo par sati – priča naš sagovornik koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman.

[adsenseyu4]

Sagovornik “Blica” kaže da iz straha više ne sme autotmobilom da izađe iz dvorišta.

– Ja sam Srbin, živim u Srbiji, vozim automobil sa srpskim tablicama i ne želim da uzmem kosovske tablice. Nedavno, kada sam izašao iz dvorišta i krenuo na posao, posle svega nekoliko stotina metara su me zaustavili, izveli iz automobila, pretresli me kao da sam kriminalac. Nakon toga su mi povadili sedišta, praktično mi demolirali automobil i otišli. Samo dan kasnije, uradili su istu stvar. Od tada ne izlazim kolima iz dvorišta – kaže ovaj stanovnik Gračanice.

“Opkoljeni smo albanskim specijalcima”

On navodi da je čitava srpska enklava praktično opkoljena albanskim specijalcima, koji Srbe drže u tampon zoni, navodno pod izgovorom “opasnosti po bezbednost”.

– Situacija je iz dana u dan sve gora, ne znam dokle ćemo ovako moći da izdržimo. Život, ovo malo što ga je ostalo ovde, postaje nepodnošljiv – navodi naš sagovornik.

Haradinaj, Tramp i protesti u Prištini

Zbog prirode svog posla, sagovornik “Blica” radi sa mnogim Albancima. Iz njihovih priča saznao je da se situacija dodatno pogoršala nakon američkih izbora.

– Oni se ovde kunu u Amerikance. U Klintona su gledali kao u boga, a tako i u njegovu suprugu. Nakon što je izgubila na izborima, na ulice Prištine izašle su hiljade ljudi da protestuju protiv Donalda Trampa. Možete li da verujete? Oni stvarno misle da će Tramp sada magičnim štapićem da vrati Kosovo Srbima. Nakon toga tenzije su ponovo počele da rastu. Šikaniranje, pogrdno dobacivanje, uvrede, policijsko maltretiranje… od novembra je postalo još gore. Kada je uhapšen Haradinaj, o tome da ne pričam. Nismo izlazili iz kuće po nekoliko dana – ističe naš sagovornik.

Atmosfera ga, kaže, podseća na onu iz 2004. godine, kada su Srbi bili na meti strahovitog nasilja Albanaca.

[adsenseyu1]

– Ne sluti na dobro. Sve deluje kao situacija pred pogrom 2004. godine. I tada su nas nekoliko meseci ovako maltretirali, a onda su išli na to da nas bukvalno istrebe. Zaista se nadam da to neće biti slučaj i sada – kaže momak iz Gračanice.

Propaganda Hašima Tačija i ratno huškanje

Za svakodnevno šikaniranje srpskog stanovništva umnogome je odgovorna i propaganda koju u poslednje vreme forsira Hašim Tači, predsednik Kosova.

– Počeli su da snimaju neki dokumentarni film o tome kako Srbi gomilaju vojsku na severu Kosova. Možete li da verujete? Pa mi ovde živimo kao građani ne drugog, nego trećeg reda, osnovna prava nemamo, a oni pune glavu ljudima o nekakvoj vojsci. Takva negativna kampanja dodatno rasplamsava mržnju prema Srbima, priprema teren za novo nasilje. Nadam se da to neko vidi – zaključuje naš sagovornik.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:M.V.,Blic.rs)

[adsenseyu2]