MOŽDA I VI IMATE BLAGO, A NE ZNATE: U Srbiji ih ima na svakom ćošku, u inostranstvu kg ovih gljiva daju – 8.000 EVRA!

tartuf

Foto: flickr/Imagine Communications

U pitanju je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu iz jednog prostog razloga – ne može se veštečki uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina

Beli tartuf ili kuhinjski dijamant, kako se još naziva u našem narodu, je vrsta pečurke čija vrednost na tržištu dostiže između od 2.000 do 8.000 evra po kilogramu.!

[adsenseyu5]

Naša sreća je to što Srbija leži na belim dijamantima, jer je potvrđeno da postoji čak 250 lokacija u zemlji na kojima je pronađeno nekoliko vrsta tartufa. Tačnije, 13 vrsta – što je skoro polovina svih poznatih evropskih vrsta tartufa.

Međutim, uprkos ogromnom potencijalu, ovaj posao u Srbiji je i dalje u početnoj fazi, a o njemu gotovo da niko i ne govori, prenosiOpanak.

cenjenija i najskuplja pečurka na svetu iz jednog prostog razloga – ne može se veštečki uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina.

Pored specifičnih uslova za uzgoj, tartufi imaju u jedinstvenu aromu, koja se dobija mešavinom kiše i netaknute zemlje, što daje posebnu draž svakom jelu. A sem gastronomske vrednosti, tartufi su izuzetno zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.

Najređi od svih tartufa je beli tartuf, kojeg Srbija ima u izobilju. Najčešće raste u ravničarskim predelima ispod bora i topole.

U Srbiji ova skupocena poslastica može se naći u zapadnom Sremu, južnom Banatu, okolini Pančeva, Valjeva, Bora

[adsenseyu1]

Potražnja za tartufima je ogromna na svetskom tržištu. U Americi možete naći da srednji hambrger sa tartufima košta 5.000 dolara, a kilogram čokolade posute tartufima čak 6.000 dolara.

(Telegraf.rs)