MISTERIJA RUŽIČASTOG JEZERA: Naučnici nemaju objašnjenja za ovu pojavu, a pravo ČUDO nastaje kad se sipa voda u čašu (VIDEO)

crveno

Foto: printscreen/instagram

Za razliku od drugih ružičastih jezera koja menjaju boju u skladu s promenom temperature, jezero Hiler je ružičasto cele godine

Na ostrvu Midl (Middle) u zapadnoj Australiji nalazi se ružičasto jezero Hilier koje vekovima već fascinira naučnike. Boja jezera je trajna i ne menja se cele godine, a voda ostaje ružičasta čak i kada se stavi u posudu.

Prvi zapis o ružičastom jezeru potiče iz davne 1802. godine kada se britanski pomorac i hidrograf Metju Flinders usidrio kod ostrva na putu za Sidnej. Tokom 19. veka na ostrvu su živeli lovci na foke i kitove. Početkom 20. veka na delu jezera napravljena je solana, ali je iz nerazjašnjenih razloga ubrzo napuštena.

Ni dan danas nije tačno poznato čemu jezero Hilier duguje svoju jedinstvenu boju. 1950. godine grupa naučnika istraživala je uzroke za ovaj fenomen, ali nisu pronašli nikakve tragove algi koje najčešće daju boju vodi. Ipak, spekuliše se da je ruzičasta boja, poput sličnih fenomena, rezultat visokog saliniteta i prisustva algi koje vole so, poput Dunaliela salina, kao i ružičaste bakterije halobacteria.

Ali za razliku od drugih ružičastih jezera koja menjaju boju u skladu s promenom temperature, jezero Hiler je ružičasto cele godine. Boja je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se stavi u posudu. Jezero je okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, a od okeana ga deli uzano područje peščanih dina, dok je samo jezero dugačko 600 metara.

[adsenseyu4]

Ono je naravno i ogromna atrakcija za turiste, a zahvaljujući visokom nivou saliniteta, svakako bi bilo zanimljivo plutati u njemu. Ipak, ostrvo se za sada koristi samo u istraživačke svrhe i dobro je čuvano.

Razlozi za ovoliku tajnovitost nisu do kraja poznati, možemo nagađati da ga naučnici “čuvaju samo za sebe” upravo zato što i dalje nije utvrđeno šta izaziva stalnu ružičastu boju, te ni kupanje ovde nije baš uobičajeno.

crveno

Foto: printscreen/instagram

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]