MISLILA DA JE MUŽ VARA: Zbog toga su na kraju morali da joj operišu mozak, evo koja je njena priča

DOKTORI

Foto: Pixabay -Dnevne.rs

Iznenađujući razlog paranoje i iznenadnih deluzija jedne žene iz Turske, uključujući i onu o tome da je njen muž s kojim je 20 godina u braku vara sa drugim ženama, pokazalo se da ima neobičan uzrok – veliku cistu na mozgu.

Live Science piše o slučaju 43-godišnje žene iz Turske koja je iznenada postala sumnjičava i počela da optužuje muža da je vara. Žena je navodno počela da pregleda muževljev telefon i privatne stvari kako bi pronašla dokaz o tome da je vara.

Lekari koji su je lečili su izveštaj o njenom slučaju objavili u žurnalu “BMJ Case Reports”.

“Žena se lekarima javila u januaru 2015. godine, tražeći pomoć za svoju paranoju u vezi muževljevog ponašanja”, kaže dr C. Onur Nojan, psihijatar u istanbulskoj bolnici za neuropsihijatriju, koji je vodio njen slučaj.

[adsenseyu5]

Žena je prijavila kako je je imala problema sa nesanicom, bila je izuzetno anksiozna, nervozna i razdražljiva. Nedavno je proživela stresan događaj kad se njena kćerka premeštala u drugu školu. Žena nikad ranije u prošlosti nije iskusila nikakve psihijatrijske ili neurološke poteškoće, kao ni niko iz njene porodice.

Lekari koji su sproveli detaljnu psihijatrijsku procenu njenog stanja, zaključili su da je žena iskusila kratak psihotičan napad, koji predstavlja gubitak kontakta sa stvarnošću, poput deluzija i halucinacija.

Budući da nikad ranije nije proživela ništa slično, lekari su sproveli dodatne testove, uključujući skeniranje mozga kako bi proverili nalazi li se tamo neki od uzroka njenog neobičnog ponašanja. Magnetna rezonanca mozga otkrila je veliku cistu, poznatu kao porencefalična cista u desnom frontalnom delu mozga. Ovakve se ciste formiraju u strukturalnom tkivu mozga i pune su cerebrospinalne tečnosti.

“Porencefalične ciste su iznuzetno retke i obično ih pronalazimo kod dece, do njihovog prvog rođendana. Njih najčešće uzrokuje moždani udar ili neko oštećenje mozga pre ili nakon rođenja i može uzrokovati simptome kao što su napadi, slabost mišića i poteškoće sa učenjem. Ciste se mogu javiti u bilo kom delu mozga”, rekao je dr Onur Nojan za Live Science.

[adsenseyu1]

U zavisnosti od toga u kom delu mozga se formiraju, osoba može da iskusi različite simptome. U slučaju ove žene, cista se nalazila u frontalnom delu, koji je odgovoran za racionalno mišljenje i donošenje odluka, što je doprinelo njenoj psihozi i nemogućnosti da razlikuje umišljaj od stvarnosti.

I iako se dr Noyan i ranije susretao sa ovakvim cistama, ovo je prvi slučaj da je zabeležio jednu ovakve veličine i to kod odrasle osobe njenih godina.

Nažalost, ne postoji siguran hirurški način za uklanjanje njene ciste, tako da će lekari ovu ženu lečiti antipsihoticima, koje će najvjerovatnije morati da uzima do kraja života.

“Pacijentkinju sam video nedavno i rekla mi je da joj je dobro. Trenutno nema simptoma psihoze i verovatno u budućnosti neće imati nikakve psihotične napade”, rekao je dr Nojan za Live Science.

(Klix.ba)