MAĐARI BIRALI NAJBOLJE KOMŠIJE, iznenadićete se kako su prošli Srbi

srbi

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Prema najnovijoj anketi mađarskog Nezepont Instituta, Mađari smatraju da, od svih svojih suseda, imaju najbolje odnose s Austrijom i Hrvatskom.

U istraživanju javnog mnijenja, građane Mađarske pitali su šta misle kakav je odnos Mađarske i svake od država s kojima Mađarska graniči. Ponuđeni odgovori bili su “dosta dobri”, “dosta loši” i “ne znam/ne želim da odgovorim”.

[adsenseyu4]

Najveći postotak Mađara veruje da imaju dobar odnos s Austrijom – čak 69%, dok najmanje veruje u odnos s Rumunijom – samo 43%. Rumunija i Srbija jedine su države za koje manje od pola ispitanika veruje da imaju dobre odnose, piše Jutranji.

Da su odnosi Hrvatske i Mađarske dosta dobri veruje čak 63% ispitanika, dok samo 11% veruje da su dosta loši. Zanimljivo je da je u istom ispitivanju prošle godine samo 52% Mađara mislilo da su odnosi dobri, dok je čak 20% verovalo da su loši.

Dodatno je zanimljiva činjenica da se Mađarima za godinu dana popravio utisak o svim susedima, što je verovatno posledica privremenog zatišja u izbegličkoj krizi, zbog čega su izostale svađe sa komšijama.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Jutarnji)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]