LUDE PRIČE DEVEDESETIH: Ljuba Zemunac prisiljavao zatvorenike da žvaću hleb da napravi šahovske figure, a Giška je totalno drugačiji bio (FOTO)

zatvor

Foto: printscreen/instagram

Kada su vođe podzemlja bile u zatvoru, svi ostali zatvorenici bili su njihovi podanici, a čuvari su često služili kao šverceri

Kriminal je devedesetih menjao Srbiju. Zemlja je bila ta koja se prilagođavala podzemlju na svim nivoima, čak i kad bi žestoki momci dozvolili da budu pritvoreni. Zatvorske sobe prilagođavane su njihovim potrebama, kao i ostali zatvorenici. Ni danas se nije mnogo toga promenilo.

[adsenseyu4]

Vođe srpskog podzemlja overile su većinu evropskih zatvora, ali su svoju snagu najbolje iskazivali u Centralnom zatvoru u Beogradu. Najsuroviji i najnepokorniji stanovnik CZ-a bio je Ljuba Zemunac, koji je terorisao sve.

Uterivao je red, strogu disciplinu i tražio gluvi mir dok on spava. Ko nije voleo gimnastiku ili boks, dobijao je batine od njega. Toliko je terorisao sve da je naterao 20 zatvorenika da 30 dana žvaću hleb od kog je on vajao šahovske figure.

Ta šahovska garnitura je pravo umetničko delo kojem su se divile strane delegacije kada su posećivale CZ. I danas se nalazi u Muzeju beogradskog zatvora.

Sušta suprotnost njemu bio je Đorđe Božović Giška, koji je u zatvorima držao predavanja zatvorenicima i učio ih jezicima koje je i sam perfektno govorio. Međutim, i on je uživao velike privilegije, o čemu svedoči fotografija sa proslave njegovog rođendana u italijanskom zatvoru.

Na proslavi je i njegov cimer Novopazarac, soba je ukrašena, a Giška im sipa šampanjac. Bio je poznat po tome što nije imao običaj da se dugo zadržava iza rešetaka i još poznatiji po spektakularnim bekstvima, upravo iz italijanskih zatvora.

[adsenseyu1]

zatvor

Foto: printscreen/fejsbuk

Što je zatvor bio ozloglašeniji i teži za bekstvo, to je više uživao u izazovu da pobegne “kao ptičica i odleti daleko”.

Stanovnik Centralnog zatvora jedno vreme bio je i Željko Ražnatović Arkan kome su čuvari morali da prošvercuju pečeno prase za rođendan.

Svi oni davali su zlato za cigarete, vruću kafu, hranu i tranzistore.

Iako su devedesete davno prošle, malo toga se promenilo. Jedina novina u odnosu prema poznatim kriminalcima u “kazamatu” je što su njihove privilegije evoluirale, pa se sada iz zatvora uključuju direktno u rijaliti programe i prepucavaju se međusobno.

Tako su se Kristijan Golubović i Aleksandar Čabarkapa uključuli u rijaliti “Parovi” i međusobno se prepucavali. Poznato je, takođe, da je upravo Golubović pre ulaska u drugi rijaliti “Farma”, bio osuđen, ali se sa hapšenjem čekalo dok nije napustio “Farmu”.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:J.S.,Telegraf.rs)

[adsenseyu2]