LEKCIJE IZ SIBIRA: Kako se UGREJATI na -50 stepeni

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Ako ste mislili da vam je mnogo hladno ovih dana pa na sav glas prizivate proleće jer ne možete ovo ili ono, i nema sunca, i smrzla vam se brava na kolima, i dosta vam je minusa… setite se da je negde četiri meseca -40. I evo kako ljudi tamo uspevaju da prevare minus

Ako ste se jutros probudili i smrzli se na samu pomisao da je napolju -6 stepeni Celzijusa, setite se sledećeg – stanovnici bilo kog grada u Sibiru svakoga jutra odlaze na posao iako je napolju -40, a možda i -60 Celzijusovih. I preživeće. Naučili su da žive na minusu, pa možda od njih možete da ukradete poneki trik i lakše pregurate ovaj naš, srpski minus.

[adsenseyu4]

Svi koji su živeli u ovom delu Rusije kažu da su temperature od -25 do -30 relativno podnošljive uz adekvatnu garederobu, ali nevolje stižu kada živa padne do 40. podeoka ispod nule.

Čovek koji strepi od -6 teško da će moći i da zamisli kako izgleda život i na -20, a da ne govorimo o -50 ili -60 stepeni Celzijusovih. Na tako niskim temperaturama očni kapci mogu da se slepe od hladnoće: samo zažmurite na par sekundi – i više ne možete da ih otvorite. Ako u tom trenutku nemate nikog u blizini, da vas kao slepca sprovede do zatvorenog prostora da se na toploti otkravite, ugrejete se tako što na očne duplje prislonite dlanove – naravno sa rukavicama. Glavno je ništa ne raditi na silu – neki su probali, pa su počupali trepavice i iskidali kapke, ispričao je jedan čovek koji je poslom završio u Sibiru.

Nekoliko slojeva vunene garderobe

Kada je sleteo u Irkutsk na -40, nosio je samo jedan sloj vune – jedan džemper, vunene pantalone, tanku kapu i rukavice i nepostavljenu vindjaknu. U nekoliko sekundi, pre nego što je ušao u autobus, počeo je da oseća kako se oko njega formira ledeni omotač – u grlu (kao kad udišete prašinu) ili vas steže gušobolja praćena kašljem, na trepavicama, pa je teško mogao da zatvori i otvori oči!

Tada je naučio – kada izlazi na sibirski minus, obavezno mora da obuče donji deo trenerke, zatim jednu ili dve majice, duksericu, duksericu s kapuljačom. Na glavu, osim kapuljače, treba navući kapu i potkapu. Pa se obuju vunene čarape i čizme valjenke, simbol Rusije, od sukane ovčije vune, čuvene po tome što su urađene iz jednog dela i nemaju šavove. Naravno, na glavu ide kapa ušanka, čuvena po dodacima koji padaju na uši.

Kad izađete u šetnju, nosite jedne tanke rukavice i jedne mnogo deblje. – Na -52, kada bih skinuo deblji par da nešto uradim rukama, za 20 ili 30 sekundi izgubi bih najveći deo toplote iz ruku, pa kad vratim deblje rukavice, vežbam još pet minuta u pokretu da bi mi se prsti ugrejali.

Zimi se pije hladno, jede sladoled i tušira hladnom vodom

Rusi jesu čuveni po votki, najbolju proizvode i najviše je piju, ali ovaj narod zimi jede sladoled i tušira se hladnom vodom, dok leti piju topao čaj i idu u saunu. Slično funkcionišu i stanovnici skandinavskih zemalja, jer tako lakše podnose i hladnoću i vrućinu, odnosno prilagođavaju temperaturu svog organizma spoljnim uslovima. Kad pijemo hladne napitke zimi, manja je razlika u temperaturi i samim tim je manji šok za probavni trakt. Hladni napici takođe sužavaju krvne sudove, čime sprečavaju širenje upale, a mnogim mikroorganizmima ne pogoduju niske temperature.

[adsenseyu1]

Pogrešno je i mišljenje da sladoled izaziva upale grla, on se mališanima daje i neposredno posle operacije krajnika, pa dođe kao hladna obloga.

Kada upališ auto, ne gasiš ga napolju

Posedovanje automobila na mestu gde je temperatura -40 ili -50 tri ili četiri meseca jeste skupo i zahteva veliku pažnju. U Sibiru automobil mora da bude zatvoren u prostoru koji se greje 24 sata. Ako je napolju, motor se nikada ne isključuje i jedan vozač mora da ostane unutra i napravi krug na 10-15 minuta, da bi se sprečilo smrzavanje mehaničkih delova daleko od motora. Motor i hladnjak su pokriveni ćebetom da toplota ne bi odlazila. U slučaju kvara stvari postaju ozbiljne: da bi se automobil utoplio, potrebno je izgraditi šator oko njega i zapaliti vatru, a suprotnom auto se ostavlja tu gde jeste i čeka mašinu za vuču – ili sledeće proleće.

Ukoliko se zamrzne kuća, u njoj se ne živi

Sistem grejanja u stambenim zgradama je kritičan i mora da radi bez prekida, inače eto ozbiljnih problema. U stvari, zgrada može potpuno da se zamrzne, a kada se to desi, nema ponovnog zagrevanaja do sledećeg proleća. Ulazi imaju dupla ili trodupla vrata kako se smanjio gubitak toplote kada neko uđe u zgradu. Prozori, normalno, imaju trostruka stakla.

I poslednji savet: ne dirajte ništa golim rukama dok ste napolju, naročito metal. Jer dodirnuti kvaku na vratima na -50 bez rukavica može biti veoma bolno iskustvo.

[adsenseyu5]

(Dnevno.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]