LEKCIJA O TRADICIJI: Iako ima 35 godina i Miloš se “odrešio”, a evo šta je poklonio roditeljima (FOTO

običaji

Foto: Pixabay

Iako Miloš ima 35 godina, otac ga je vezao kao kada je bio dete da proslave Detinjce.

– To što imam 35 godina nema veze, za mog oca ću uvek biti dete, pa je čovek rešio da ispoštuje stare srpske običaje – napisao je ispod slike koju je podelio na društvenim mrežama.

Vezivanja dece obeležava se treće nedelje pred Božić. U Mačvi se ovaj stari pravoslavni običaj zadržao do današnjeg dana skoro u svakoj kući, posebno gde ima male dece.

MOLITVA ZA LOPOVA: Muškarac pokrao opremu iz crkve, pa ostavio neverovatnu poruku sveštenicima

VEZUJU SE I “MATORCI” KOJI NEMAJU DECU

Pošto simbolizuje snagu i čvrstinu porodice i porodičnih odnosa, sloge, mira i poštovanja, osim male vezuju se i starija “deca” koja još nemaju svoje porodice.

Miloš: Za mog oca ću uvek biti dete, Foto/Facebook: Miloš Vulović

– Pamtim da se ovaj običaj oduvek poštovao u našoj kući. Ujutro, dok još spavamo stariji ukućani su nas decu vezivali. Nije bitno čime, kanapom, manilom, kaišem…. Baka nas je na primer vezivala maramom. Uveče, pred spavanje, pod jastucima je pripremljena “drešidba”. Ako ujutro zaboravimo da se “odrešimo” tj. da predamo poklon onome ko nas je vezao, morali smo tako vezani da skakućemo po kući, ako su nam vezane noge ili ako su vezane ruke onda da tako vezanih ruku izvadimo poklon ispod jastuka. Bilo je lepo – seća se Miloš.

USKORO ĆE PROSLAVITI 71, OVAKO IZGLEDA NJEN TESTAMENT! Modna kreatorka Verica Rakočević otvoreno o svemu, britkim jezikom napravila LOM! (FOTO)

Oca Aleksandra, penzionisanog nastavnika fizičke kulture, Miloš je darivao bombonama i paklicom cigareta i tako se “odrešio”.

(Dnevne.rs/Izvor: D.G.,Telegraf.rs)