LEDI KRV U ŽILAMA: Istinita priča po kojoj je nastao film RANE (VIDEO)

film

foto-printskrinjutjub

Popularni sprski film “Rane” Srđana Dragojevića o klincima koji se probijaju u svet kriminala je strašniji nego što ste mislili. Verovali ili ne nastao je po istinitom događaju.

Priča filma prati Pinkija i Švabu, tinejdžere koji upadaju u svet kriminala u posleratnom Beogradu, a kulminacija svega što im se dešava je scena u kojoj pucaju jedan u drugog. Upravo ta scena uzeta je iz stvarnosti.

Naime, film je bio inspirisan TV prilogom Predraga Jeremića o dvojici maloletnih kriminalaca. Desilo se to da je jedan upucao drugog s pet metaka, posle čega je kako bi poravnao račune i spasao prijateljstvo, tražio od ranjenog druga da ispali jednaki broj metaka u njega.

[adsenseyu4]

Dragojević je za taj događaj saznao od prijatelja i odlučio da na njemu zasnuje scenario. Glavnu ulogu je poverio Dušanu Pekiću, momku koji je imao sličan život kao Pinki. Nažalost, Dušan je tragično završio i preminuo samo dve godine nakon snimanja filma.

Foto: Printskrin/JutjubFoto: Printskrin/Jutjub

Dragojević izbegavao da sam pogleda reportažu, jer nije hteo da ona utiče na scenario, podelu uloga i režiju. Pošto je film završen, pogledao je reportažu i izjavio da su ga zapanjile sličnosti između glumaca i pravih junaka ove priče.

[adsenseyu1]

“Film je mogao da nastane jedino na ovaj način na koji i jeste. Vrlo grubim, nasilnim tretiranjem vremena o kojem govorimo.

Foto: Printskrin/JutjubFoto: Printskrin/Jutjub

Mislim da bi svako ispoljavanje emocija oko tih klinaca film odvelo u neku vrstu pedagoške poeme, napravilo ga prepatetičnim, na neki način bi film odvelo u onu stranu gde nisam želeo, gde bi mogla da se postavi teza: e, ti klinci, ipak postoji neka nada za njih, ipak su oni u dubini duše ljudi.

Ja smatram da jesu, ali da je od njih nastala neka sasvim druga vrsta ljudi, ne njihovom krivicom naravno.

[adsenseyu1]

Na neki način, oni apsolutno jesu takvi kakvi jesu, proizvod jednog surovog i bezosećajnog vremena. S tim što moram da kažem da se ne slažem da u filmu nema emocija.

Ali su te emocije skrivene grubošću, skrivene montažom koja ne dopušta da se emocija razvije”, ispričao je svojevremeno Dragojević.

(Dnevne.rs /24 sata/YUROPE.COM)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]