KUPILI STE AUTO: Odmah morate OVERITI ugovor o kupoprodaji, inače ćete IMATI VELIKE PROBLEME

kupovina

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Plaćanje tuđih kazni za parkiranje i saobraćajne prekršaje samo su neke od stvari koje mogu da zadese one koji su svoje automobile prodali, a nisu overili ugovor i preneli vlasništvo.

Situacije u kojima prodavac automobila ili drugoh motornog vozila nije obavio ovu administrativnu formalnost nisu retkost, a posledice po njega mogu biti dalekosežne.

Kako za “Blic” kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, nije neuobičajeno da ljudi prodaju svoje automobile ili druga motorna vozila, a da ih kupci zamole da ne overe ugovor odmah.

[adsenseyu4]

– Recimo, zamole dok ne istekne registracija vozila, da ne bi morali da vade nova dokumenta, pa se desi i da prodavac kupcu da punomoćje da kasniej prebaci na sebe. To je zapravo situacija gde nastaju problemi, naročito zbog toga što je sistem kažnjavanja danas mnogo brži i ažurniji – priča Okanović.

Kazne za parking

Najblaža varijanta je, kaže, to što recimo, neplaćene kazne za parking pa i rešenja o prinudnoj naplati za njih stižu prodavcu, na koga se vozilo i dalje vodi, a ne kupcu.

– Njih ne zanima da li ste vi prodali automobil, jer se on i dalje vodi na vas, tako da ćete morati da platite kazne koje niste napravili – objašnjava on.

Saobraćajni prekršaji

Takođe, kaže, u situacijama kada se naprave neki saobraćajni prekršaji, na primer prolazak kroz crveno svetlo na semaforu, od vlasnika vozila se traži informacija ko je upravljao automobilom.

– Vi kažete da je auto prodat, da ne znate, ali se to tretira kao da niste dali podatak ko upravlja vozilom, i plaćate kaznu od 15.000 do 30.000 dinara – priča Okanović.

Najgora situacija je, po njemu, kada kupac upravlja vozilom i izazove nezgodu i, recimo, pobegne sa lica mesta.

[adsenseyu1]

Ako ste vlasnik vozila, bićete privedeni

– Policija vas privodi jer ste vlasnik. Takođe, može da se dogodi da vaše osiguranje plati štetu svima, ali nakon toga vlasnika pozove na odgovornost i od njega traži naplatu onoga što je isplatila povređenima ili stradalima – prilča on.

Zato je njegova preporuka da oni koji prodaju automobil, bez obzira na molbe kupaca, odmah odu u opštinu ili kod notara, overe ugovor, i dobiju potvrdu da auto više nije u vlasništvu.

Porez na prenos vozila

Okanović kaže da građani prilikom kupoprodaje izbegavaju da plate porez na prenos vozila, i da zato odlažu.

– Međutim, taj porez iznosi 2,5 odsto od vrednosti automobila. Ako je automobil plaćen 5.000 evra, porez iznosi 125 evra, što nije velika suma u odnosu na probleme koji mogu da nastanu ukoliko vlasnišvo ne bude preneto – ističe on.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Lana Gedošević,Blic.rs)

[adsenseyu2]