KOSA VAM SE PROREDILA, STANJILA ILI OPADA? Evo šta sve može biti uzrok (ODREĐIVANJE TERAPIJE)

pevacica

Foto ilustracija: pixabay /dnevne.rs

Ketrin Boldvin se decenijama brinula zbog proređivanja svoje kose. Kada je saznala nešto više o androgenoj alopeciji uspela je da iskontroliše svoj problem.

Iako je godinama gledala kako joj opada kosa, njeni prijatelji i lekari su joj govorili da nije ništa ozbiljno i da ne treba da brine.

Neke razloge za opadanje je sama pronalazila poput poremećaja u ishrani, anemije i problema sa štitnom žlezdom. “Ti problemi ne utiču na trajan gubitak kose. Koren dake se na taj način ne uništava i kosa ponovo naraste čim se problem reši,” kaže dr Glen Luis.

Međutim postoji još jedan tip gubitka kose kod žena koji je manje dramatičan i manje vidljiv ali može biti prilično uznemirujući. Vlasi se tanje postepeno, ponekad i decenijama; može početi u bilo kom dobu, progresivno je i nasledno.

Genetski gubitak kose je jedini slučaj gde se folikule dlake postepeno smanjuju i proizvode sve manje i tanje vlasi i tada nastaje proređivanje,” kaže Luis.

To može uticati na njihovo samopouzdanje i kvalitet života.

„Androgena alopecija je poznato stanje koje je povezano sa muškim hormonom, ali nije uzrokovano prevelikom količinom testosterona. Folikul dlake postaje sve osetljiviji zbog genetske predispozicije.”

TIHA BOLEST: Simptomi RAKA PANKREASA koje ne smete ignorisati

Važno je postaviti pravilnu dijagnozu i eliminisati sve potencijalne faktore gubitka kose. Stres može pogoršati genetički gubitak kose jer dolazi do povećanog lučenja muških hormona u telu. Policistični jajnici takođe mogu biti uzrok.

Terapije podrazumevaju utrljavanje određenih kapi u kožu glave kako bi se zaustavilo lučenje muških hormona ili neku oralnu terapiju.

Pravilan tretman može obnoviti neke folikule dlake, ali ako su one izumrle – kosa neće ponovo narasti. Važno je odmah prepoznati problem jer neke žene izgube dosta kose pre nego što uopšte primete šta im se dešava.

Činjenice o gubitku kose

Telogen effluvium – proređivanje kose na celoj glavi. Obično se gubi oko 100 vlasi dnevno zbog stresa, bolesti, lekova ili hormona. Kosa uglavnom ponovo naraste za 6 meseci.

Androgenetic alopecia – kod žena se kosa proređuje na vrhu, a na krajevima ostaje jaka. Smatra se da je uzork preveliko lučenje testosterina i dihidrotestosterona.

Alopecia areata – autoimuna bolest koja pogađa 2% populacije. Dolazi do pečata na glavi i može dovesti do potpune ćelavosti. U većini slučajeva kosa ponovo naraste.

(Dnevne.rs /Izvor: b92)