KAD ŽENA KOMANDUJE U KUĆI: Brak je bolji kad je ona glavna!

brak

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Kad žena vodi glavnu reč u braku ili vezi, sve funkcioniše bolje – kažu naučnici

Kada se tradicionalne uloge u braku preokrenu tako da žena dominira, muškarac postaje opušteniji, rasterećeniji i srećniji.

Ne radi se samo o oslobađanju muškarca od odgovornosti, već o potrebi žena da zauzmu vodeću poziciju. Istraživanje je pokazalo da je borba moći među partnerima uobičajena pojava.

Ako se žena u vezi nađe u potčinjenom položaju, ovo ima poguban uticaj na njenu psihu. To ostavlja velike posledice na partnerski odnos. Moguće je da žene imaju potrebu da gospodare u braku zbog vekova gušenja ženskih sloboda i osnovnih prava.

Nejednakost među polovima ni u kojem pogledu ne dotiče muškarce, jer su oni ti koji su uvek bili privilegovani. Samim tim, muškarci svoju slobodu i ljudska prava doživljavaju kao nešto prirodno i ne pridaju im nikakav značaj.

[adsenseyu4]

Samo onaj ko živi lišen osnovnih ljudskih prava zna i oseća nepravdu, koju oni privilegovani ne primećuju. Žene koje se osećaju potčinjeno u društvu pokušaće podsvesno da postanu gospodari makar na ličnom planu, u svojoj kući, ako ne mogu nigde drugo.

Kada se i taj pokušaj uspostavljanja jednakosti među polovima izjalovi, kada njen pokušaj da igranjem glavne uloge u braku napravi balans sa njenom društvenom potlačenošću propadne, ženino nezadovoljstvo i tuga izbijaju u obliku džangrizanja, zvocanja, zapitkivanja, ljubomorisanja i sličnih postupaka koji kvare partnerski odnos, intimnost između partnera se gubi, stabilnost braka je poljuljana i povećava se rizik od zlostavljanja, kažu naučnici.

Međutim, kada je muškarac potčinjen ženi u vezi, on svoju potčinjenost ne doživljava kao nešto tragično, niti nužno loše, s obzirom da je muško samopouzdaanje na zavidnijem nivou od ženskog iz prostog razloga što nikad nije gušeno.

POGLEDAJTE: Svi pričaju o suknji prve dame Francuske, Bridžit Makron iznenadila stajlingom! (FOTO)

Jednostavnije rečeno – dok muškarac manje “lupa šakom o sto”, a više viče “da draga”, žena je zadovoljnija, srećnija, ispunjenija. Čak i kad pogledamo iza sebe, prisetimo se lepih brakova nekih baka i deka shvatićemo da je muž tu tek formalno bio glava porodice, a glavne konce bračnog života najčešće je vukla žena, ona je bila pravi gospodar u kući, njena porodica je bilo njeno carstvo.

Muž je na raspolaganju imao čitav svet da u njemu izvojeva pobede, dok je ženi porodica bila jedino mesto na kojem je mogla da ostvari makar deo svojih potencijala.

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/Izvor:zabavno24sata.com)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]