JOSIP BROZ TITO: Svetski državnik i TALENTOVANI INVESTITOR, evo i zbog čega

predsednik

Foto: Dnevne.rs

Dva apartmana u najskupljim njujorškim kvartovima, koje je SFRJ kupila za sopstvene potrebe, uskoro će se naći na tržištu nekretnina, a vrednost samo jedne od ove dve rezidencije, procenjena na 20 miliona dolara.

Reč je o penthausu na Park aveniji.

Naime, ove dve vredne nekretnine samo su deo bogatog portfolia od 51 poseda koje je za svoje vladavine kupio Jozip Broz Tito za potrebe jugoslovenskih predstavništava širom sveta.

“Njujork post” piše da su prošle nedelje lideri pet država, nekadašnjih republika SFRJ, postigli konačan dogovor o prodaji svih nekretnina.

[adsenseyu4]

Jedna od vrednijih nekretnina u ovom paketu je i šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila na adresi 730 Park avenija. Takođe, tu je vredno zdanje koje se nalazi na adresi Peta avenija 854.

Penthaus u Park aveniji vredan je više od 20 miliona dolara, a ne koristi se od 1992. godine i predstavlja simbol kolateralne štete žestokih borbi između država naslednica. Ovu rezidenciju vlasti bivše Jugoslavije kupile su 1975. za 100.000 dolara.

tito

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Stan su svojevremeno koristili jugoslovenski ambasadori u UN, kao i sam Tito na svojim putovanjima u Njujork.

Troškovi održavanja ovih 2.325 kvadratnih metara prašinom ispunjene rezidencije, tokom protekle 24 godine, koštali su mesečno 14.000 dolara, piše list pozivajući se na izveštaje srpskih medija.

[adsenseyu5]

Ko god se odluči da kupi ovu vrednu nekretninu na Park aveniji, mora biti spreman na bar četvorogodišnje renoviranje, s obzirom na to da se izvođenje radova dozvoljava samo leti.

Druga nepokretnost na Petoj Aveniji trenutno služi kao rezidencija stalne misije Srbije u Ujedinjenim nacijama, a prostire se na 3.650 kvadratnih metara, ima dva lifta, osam kupatila i 32 sobe. Ova rezidencija pretrpela je velika oštećenja kada je 1975. godine na njeno podrumsko stepenište bačena bomba.

Prema poslednjim procenama na tržištu, cene sličnih nekretnina u ovim kvartovima bile su između 28 i 36 miliona dolara.

Srbiji će od prodaje pripasti 40 odsto od cene prodatih nekretnina u Njujorku.

(Dnevne.rs /Izvor:Nypost , Č.L.,Blic.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]