ISPOVEST JEDNE SRPKINJE: Zbog ZAVETA koji mi je važniji od svih CRKVENIH PRAVILA spremam MRSNOG Svetog Nikolu

meso

FOTO: Wikipedia/33MILOS33/Pixabay

Danas je Sveti Nikola i većina ljudi kupuje, prži i peče ogromne količine ribe. Spremaju se kolači i torte na bazi margarina i meda i, šta znam, suvog grožđa. Svi se trude da ni ne pomisle na bilo šta mrsno, a moja porodica tradicionalno peče meso, mesi kolače od putera i čokolade i aranžira tanjire sa pečenicom, kačkavaljem i ostalim životinjskim produktima.

Više ni ne znam koliko puta nam je rečeno da ćemo goreti u paklu i da je čak bolje da ni ne slavimo slavu kad je spremamo “naopako”. Jedan sveštenik rekao je da je to što mi radimo zapravo kao da vozimo putem u kontra smeru – možda neko naiđe i ubije nas, a možda i preživimo.

Nikada mi nije bilo jasno to poređenje jer sumnjam da će Sveti Nikola ili Bog lično doći da nas ubiju zato što jedemo meso na dan slave.

[adsenseyu5]

Nije mi jasno ni zašto bilo ko sebi daje za pravo da nas opominje i grdi. Mi smo grešni, ne poštujemo pravila, možda ćemo goreti u večnom ognju paklenom, ali to je naš život, naša slava, naša briga.

Ako vam se ne dopada što spremamo mrsno (mada uvek ima i posne hrane za ljude koji poste Božićni post), niko vas ne tera ni da dolazite na slavu, ni da nam čestitate. Od svih vaših čestitki i od svih crkvenih kanona bitniji mi je zavet koji nam je u amanet ostavio moj čukundeda.

DANAS JE NAJVEĆA SLAVA U SRBA: Na SVETOG NIKOLU najmlađi članovi porodice PRED SUMRAK imaju JEDAN ZADATAK!

Dobrica je bio advokat. Došao je iz Bogatića u Beograd, veliku varoš. Kao mlad advokat nije imao mnogo posla, bivao je sve siromašniji i jedne godine nije mogao da spremi posnu slavu. Riba je bila mnogo skuplja od mesa. Otišao je u crkvu, zapalio sveću, pomolio se Bogu i zamolio za oprost.

Promrsio je, skromno, a od dana slave posao mu je krenuo. Zakleo je svoje potomke, a oni svoje – naša porodica će za Svetog Nikolu mrsiti! Čak i ako se posti ceo Božićni post, 19. decembra se omrsi, pa nastavi da postiš posle – takav je zavet.

[adsenseyu1]

I tako je i bilo. Moja prabaka, po kojoj sam dobila ime, postila je sve postove, svaku sredu i petak, ali za slavu bi se uvek promrsila – jer je tako rekao njen svekar i to je moralo da se poštuje.

Možete da nastavite sa pričom da smo grešni i da ne umemo da slavimo slavu, ali ja ću taj zavet poštovati dok sam živa.

TRIK KOJI ĆE VAM UŠTEDETI NOVAC: Stavite foliju iza radijatora i gledajte kako se dešava magija

Važnije mi je šta iz usta izlazi, nego šta u njih ulazi. Nije bitno parče mesa, nego da li si nekome poželeo zlo. Zar ne?

Ko je bio Sveti Nikola i zašto ga slavi pola Srbije

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:A.L.,Dnevno.rs)

[adsenseyu2]