Imate brašna, nemate kvasca? Rešenje se krije u starom srpskom jelu

testo

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Nekad se brašno mlelo u vodenicama potočarama, a na proji su odrastale generacije i generacije, pa nas ovaj koronavirus zaista vraća korenima.

Nestašica kvasca vlada u Srbiji, a ljudi koji su nakupovali velike zalihe brašna ne znaju kako da ga upotrebe. Međutim, rešenje se krije u staroj, dobroj, srpskoj proji, jer za nju su potrebna samo dva sastojka – voda i brašno.

“Proja pravljena na starinski način, bez dodataka, zapravo je i najukusnija. Ona se jela u sirotinjskim kućama i po manastarima, oni malo bogatiji mesili su žute pogače”, priča Mladena Gojković iz Čačka.

Srpska proja našla se na listi među najboljim svetskim hlebovima, a ono što je najbitnije jeste da za njeno spremanje i odličan ukus kvasac nije ni potreban.

“Voda i kukuruzno brašno, a da bi bila posna nekad se pleh čak podmazivao voskom, a ne mašću. Ne sme se zakuvati ni mnogo retko, ni mnogo gusto, već srednje da bi se proja lepo ispekla. Najbolji ukus ima ako se peče u šporetu na drva”, savetuje ova domaćica.

Preležali ste VIRUS KORONA, a toga niste svesni? Lekar objašnjava da li je to moguće i kako da se ponašate

Nekad se brašno mlelo u vodenicama potočarama, a na proji su odrastale generacije i generacije, pa nas ovaj koronavirus zaista vraća korenima.

“Dok smo jeli proju svi smo bili zdraviji, a kako se prešlo na beli hleb sve češće obolevamo. Trpeza u Šumadiji ne može ni sad da se zamisli bez proje, ali tu je pored i još deset vrsta hlebova, pa se mladi uvek dohvate ovih modernih”, kaže Mladena.

     

(Dnevne.rs/RINA)