IDEALNO SRPSKO PRASE: Ima dve glave, rebra do repa i četiri butkice (FOTO)

pečenje

Foto: Telegraf

Pre par godina je bila “aktuelna” plećka, pa su posle bili moderni butići, krtina. Sada su aktuelna rebarca. Ko god mi sada dođe, traži rebra

Nakon što su svi decembarski i januarski praznici prošli, promet u pečenjarama je drastično pao, a sada se traže uglavnom praseće glave. Nema tog praseta koje može da pokrije ovakvu tražnju.

Vlasnici pečenjara kažu da kupci kada su pri parama traže samo rebarca, a u besparici samo glavu.

– Da bi svaki kupac bio zadovoljan pečenjem koje pazari u pečenjari, prase bi moralo da ima četiri glave i bar duplo više rebara.

Idealno prase imalo bi nafaltanu kožu, koja kad se raširi ima duplo veću površinu od praseta – jetko kaže vlasnik pečenjare bez predstavljanja, da ne bi navukao bes mušterija.

Za slavlja, ali i da se omrse kada ima para, svi u pečenjarama traže rebarca. Pomama za rebarcima zahuktava se već par godina, a otkrivena je lane.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Vlasnik pečenjare “Veselo prase” iz Kragujevca, Aleksandar Milić, objasnio je da ne može na kraj da izađe sa “feleričnim” prasićima.– Pre par godina je bila “aktuelna” plećka, pa su posle bili moderni butići, krtina. Sada su aktuelna rebarca.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Ko god mi sada dođe, traži rebra. U šali mušterijama koje dobro znam kažem- braćo, nije prase radijator da imam toliko rebara – kaže Aleksandar.

Ista priča i u kragujevačkoj pečenjari “Kod Bubija”. Tamošnji majstor za pečenje, Nenad Čolaković- Čola priznaje da mora da “prošara” isporuku, bar dok ne osmisle “rebrastiju” prasad.

– Nije lako, mušterija je zakon, moraš da je ispoštuješ, danas je borba za svaki dinar. Ako mušterija jednom nije zadovoljna, više neće doći. I nije tolika potraga samo za rebrima, sporna je i glava, ona je na drugom mestu po potražnji.

Evo, od otvaranja pečenjare do 10 sati ujutru, naručene su nam četiri glave – rekao je majstor za pečenje i dodaje:

– Tu potražnju bi moglo da pokrije samo prase sa bar dve glave. Ovaj deo je tražen jer jeste pečenje, a košta kao salama, pa se ljudi omrse, a ne plate previše.

Glava je tražena i u vreme seoskih poljskih radova i kada se pravi kuća. Tada domaćin na sto iznese meso koje jeste pečenje, a malo košta. Besparica je, mora se tako.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

On kaže da je poseban specijalitet ovog lokala kožica praseta, a majstor se hvali da su ga mnogi pitali čime maže prase pre pečenja. Dolazila mi je gošća da kupi samo kilo praseće kožice. Izašao sam joj u susret.

Upakujem joj, pa pitah zašto kupuje samo kožicu. Ona mi reče da je iz Beograda i da tamo nosi kupljeno, da pokaže prijateljima kako treba da izgleda valjano pečena praseća kožica – ponosan je Čola.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)