HRISTOS VASKRSE: Da li znate zbog čega se TUCAMO JAJIMA i zašto nevalja danas ZASPATI pre ponoći

uskrs

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Ove godine Uskrs slave svi hrišćani širom sveta. Toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji, darivao večni život. Vaskrs je pokretni praznik, koji najranije može biti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, računato po novom, gregorijanskom kalendaru. U Srbiji se ovaj praznik slavi u krugu porodice i prijatelja, a prate ga i brojni običaji i trodnevno praznovanje.

U nizu lepih običaja najpoznatije je darivanje i tucanje jajima koja su ofarbana i ukrašena prethodnih dana, od Velikog četvrtka do Velike subote.

– Dok se prvo ofarbano, crveno jaje, ostavlja kao čuvarkuća, ostalim jajima se vernici na Vaskrs tucaju, i to zato što se veruje da pucanje kore na jajetu simbolizuje Hristovo vaskrsnuće, ali i buđenje prirode – objašnjava etnolog dr Vesna Marjanović.

 

[adsenseyu4]

A jaje samo po sebi ima simboliku obnavljanja prirode i života. Još ako je crveno i dato na poklon, znači veliku radost i za one koji poklanjaju i za one koji primaju.

Vaskrsenje se slavi tri dana, tokom kojih se hrišćani pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“ ili “Hristos vaskrse”, a odgovaraju „Vaistinu voskrese“ ili “Vaistinu vaskrse”. Tako se pozdravlja do Spasovdana, četrdesetog dana od Vaskrsa. Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvek u nedelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru. Običaj je da i oni koji retko odlaze u crkve u te dane odu u hram i pomole se za duše svojih predaka i zdravlje svojih potomaka.

Po završetku jutarnje liturgije počinje vreme mrsa i vaskršnje gozbe. Vaskršnji ručak počinje u vreme kad je običnim danima vreme za doručak. Ručak se obavlja u porodičnom krugu.

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube.

Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane i naglas čita „Oče naš“.
Posle zajedničke molitve, ponovo, jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu. Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani, i tada počinje tucanje. Prilikom tucanja izgovara se „Hristos Vaskrse“ i „Vaistinu Vaskrse“.

Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostala jela. I gosti se prvo daruju farbanim jajima, pa se tek onda služe kafom, pićem, ručkom…
Pored tucanja i darivanja jajima, postoji još par običaja vezanih za ovaj praznik:

– Veruje se da za Uskrs treba ustati rano, i nikako ne valja otići na spavanje pre ponoći. U suprotnom ćemo cele iduće godine biti pospani i lenji.

– Na Vaskršnje jutro treba se umiti vodom u koju su potopljeni dren, zdravac, bosiljak i crveno jaje.

 

[adsenseyu1]

– Decu valja protrljati crvenim jajetom po obrazu kako bi bila rumena i zdrava cele godine.

– U nekim krajevima Srbije uskršnje jaje treba zakopati u mravinjak, jer se veruje da to donosi sreću i napredak u domaćinstvu.

(Dnevne.rs/Izvor:žena.blic.rs)

 

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]