GENIJE NA HARMONICI : Danilo je NAJBOLJI MLADI harmonikaš u Srbiji

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Danilo Jovanović(14) iz Deronja prva je juniorska harmonika Srbije, što je potvrdio šest puta i petostruki je prvak Vojvodine.

Prepreka za njegovo napredovanje je stara harmonika “guerini” na kojoj Danilo rado svira ciganske balade, narodnjake i kola, ali škripi kad svira omiljene klasike koji su u srednjoj školi obavezan program.

[adsenseyu4]

– Želim da se školujem kao muzičar i da muzika bude moj život. Volim Betovena i Mocarta, ali uvek će srpska kolca biti u mojim prstima – kaže dečak. Ove godine završiće nižu muzičku školu kod profesora Mirona Sivca, a od jeseni treba da upiše srednju muzičku školu u Somboru.

– Danilo je najveći talenat u mojoj dugogodišnjkoj karijeri muzičkog pedagoga. Jedan pravi biser kome bi društvo trebalo da pomogne da ne potone na kafanskim podijumima – kaže profesor Sivc, izražavajući sumnju da li će dečakovi roditelji moći finansijski da izdrže školovanje Danila. Otac Toma obećava da će učiniti sve da njegov sin ide drugim putem i da napravi karijeru u velikom svetu.

– Neće biti lako jer deda više ne svira, a zarade u kafanama su bedne – kaže Toma i dodaje da harmoniku treba platiti oko 3.000 evra.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:S.Mirić,Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]