DESET SAVETA ZA BLISTAV OSMEH I ZDRAVLJE ZUBA

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Sigurno ste se nekada našli u problemu kada ste gledali kako starijim ljudima manjkaju zubi i plašili se istog procesa. Istina, zubi se vremenom troše, krune, propadaju, a delimično smo i sami krivi za to!

Problem se javlja onda kada svemu drugom pridajemo više pažnje nego oralnoj higijeni i zdravlju usta. Loše navike, gubitak volje ili strah od zubara često su protivnici lepom osmehu, pa se u kasnijim godinama mnogi zbog toga kaju.

[adsenseyu4]

Stomatologija jeste uznapredovala do one mere da je ugradnja veštačkih zuba isplativija nego lečenje pojedinačnih problema zuba. Cena zubnih implanata danas je znatno povoljnija u odnosu na neka minula vremena, pa ukoliko dođe do potrebe, uvek imate plan B.

Uprkos tome, evo nekoliko saveta da predupredite problem i sačuvate svoje zube što duže:

Zube perite temeljno

Koliko god vas mrzelo da ujutru i uveče operete zube, ipak to uradite. Posvetite nekoliko minuta pranju zuba, temeljno pod različitim uglovima, jer jedino na taj način možete otkloniti bakterije koje prave probleme. Zube perite laganim pokretima i vodom čija je temperatura prilagođena onako da vam prija. Posle izvesnog vremena pranje zuba će vam postati zanimljivo, pa taj mali ritual poštujte.

Izbegavajte trošenje zuba na sulude stvari

Važno je da zube koristite samo za žvakanje hrane. Lomljenje oraha, otvaranje flaša, cepanje kesica čipsa i druge situacije zaboravite. Na taj način, osim što se štitite od povrede, čuvate zubnu gleđ koja će vam, verujte na reč, trebati do kraja života.

Ograničite kisele sokove

Upotrebu sokova koji sadrže veliki procenat kiseline koja nagriza zube svedite na minimum. Voćni sokovi, limunade, sokovi sa dodatkom veštačkih šećera nisu preporučljivi u velikim količinama jer ostavljaju posledice po zube.

Čuvajte se povreda

Ukoliko se bavite sportovima koji su rizični po zube, obavezno nosite zaštitnu gumu ili zaštitnu masku. Borilačke veštine ali i sportovi koji podrazumevaju kontakt sa drugima poput ragbija, rukometa, fudbala ili košarke, ne oskudevaju povredama ove vrste.

[adsenseyu1]

Pokušajte da sačuvate izbijeni zub

Ukoliko dođe do povrede zuba, ili vam u sportu zub bude izbijen, pokušajte da ga sačuvate ukoliko nije potpuno otpao i odmah se javite stomatologu. Koliko god zvučalo čudno, takav zub je lakše nadograditi.

Ograničite šećere

Šećeri negativno utiču na zube. Bakterije koje se nalaze u zubnom plaku pretvaraju šećere u kiseline. Na taj način dovodite u pitanje zdravlje vaših zuba. Posle poslastice operite zube, makar samo ispiranjem vodom.

Čistite zube koncem

Konac za zube je izuzetan jer na taj način osim vidljivih površina vodite računa i o prostoru između zuba. Četkicom ovo ne biste mogli, pa se potrudite da bar jednom dnevno koncem očistite ostatke od hrane, zaglavljene među zubima.

Zube perite minimum dvaput dnevno

Zube perite minimum dva puta dnevno. Znajte da je najbolje vreme za pranje zuba posle obroka. Najsavršenije je zube prati četkicom sa manjom “glavom“, a vodite računa o tome da mekše čekinje imaju bolji uticaj na vaše desni.

Pažljivo birajte pastu

Vodite računa o procentu fluora u pastama za zube. Koristite paste koje sadrže fluor jer on jača zubnu gleđ i čini je izdržljivijom. Ipak, ne preterujte i ne eksperimentišite sa visokim ili niskim procentima fluora. Kada jednom izaberete pastu za zube, držite se nje, jer se zubi navikavaju na određenu ph vrednost.

NE ZABORAVITE ZUBARA!

Poslednji, ali po važnosti sigurno prvi savet jeste da ne preskačete kontrole zuba kod stomatologa.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Nikola Marković,Dnevno.rs)

[adsenseyu2]